Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό σε ρωσικά προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ιαπωνίας σε 76 άτομα, επτά τράπεζες και 12 άλλες οντότητες στη Ρωσία καλύπτουν αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και την κρατική εταιρία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport. Το Τόκιο έχει πει επίσης ότι θα αναστείλει για τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο στο Τόκιο μέσω βιντεοσύνδεσης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για έναν ξένο ηγέτη, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ιαπωνία για το ότι ηγήθηκε των ασιατικών χωρών καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις.

“Οι υπεύθυνες χώρες ενώνονται για να προστατεύσουν την ειρήνη. Είμαι ευγνώμων στη χώρα σας για την ηθική θέση της σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, για πραγματική βοήθεια στην Ουκρανία”, είπε ο Ζελένσκι.

“Ήσασταν οι πρώτοι στην Ασία που αρχίσατε πραγματικά να ασκείτε πίεση στη Ρωσία προκειμένου να αποκαταστήσει την ειρήνη, που υποστηρίξατε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και σας προτρέπω να συνεχίσετε να το κάνετε.”

Αντιδρώντας στις κυρώσεις, η Ρωσία, που αποκαλεί τη δράση της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αποσύρθηκε χθες, Τρίτη, από τις συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης με την Ιαπωνία και πάγωσε κοινά οικονομικά σχέδια που συνδέονταν με τις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες.

Χωρίς να παραθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, ο Ζελένσκι είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν νέες επιθέσεις από τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του τον περασμένο μήνα στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις επιθέσεις τις οποίες όπως είπε σχεδιάζει η Ρωσία.

“Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολλών νέων κρίσεων”, είπε ο Ζελένσκι. “Οι περιβαλλοντικές και διατροφικές προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες.”

Οι βουλευτές χειροκρότησαν στην αρχή των δηλώσεων του τον Ζελένσκι και σηκώθηκαν για να τον χειροκροτήσουν και πάλι στο τέλος σε μια κατάμεστη αίθουσα στην πρώτη τέτοια εκδήλωση για έναν ξένο ηγέτη στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καθόταν στην μπροστινή σειρά δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι και τον υπουργό Άμυνας Νομπούο Κίσι.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ