Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μόνον εάν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες

Στην αποσαφήνιση πως η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές μόνον εάν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη.

Η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί 3 δισ. ευρώ από τις αγορές από τις αρχές του έτους, ήτοι έχει καλύψει το 1/4 του συνολικού ετήσιου δανειακού προγράμματος ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με το δεκαετές ομόλογο να κινείται σήμερα στην περιοχή του 2,7% και την ΕΚΤ να βολιδοσκοπεί μια αύξηση επιτοκίων -λόγω της ραγδαίας εκτίναξης του πληθωρισμού – οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για νέες εκδόσεις.

Στη βάση αυτή ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής για τις νέες εξόδους στις αγορές: «Θα το δούμε. Θα το δούμε ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Δεν είναι αυτοσκοπός να δανειστούμε. Η Ελλάδα έχει ισχυρά ταμειακά αποθέματα . Με προνοητικότητα χτίσαμε ασφαλή ταμειακά αποθέματα, ύψους αυτή τη στιγμή που μιλάμε 39,5 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Άρα μπορούμε θεωρητικά και να μη βγούμε καθόλου στις αγορές εφέτος. Άσχετα με το αν πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές συστηματικά ως κανονική χώρα… Ισχυρίζομαι ότι θα ήταν καλό να μπορέσουμε να βγούμε Αλλά αν δεν μπορέσουμε να βγούμε, έχουμε ταμειακά διαθέσιμα που θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο».

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Έχει ήδη μεταθέσει το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ και φαίνεται πως θα καθυστερήσει και το re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου 2021 για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ είχε προγραμματίσει το re-opening του πενταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2022 είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.