«Ανησυχία» από τον Λευκό Οίκο ότι η Κίνα μπορεί να στείλει όπλα στη Ρωσία - Διαψεύδει τα περί στήριξης το Πεκίνο

Tη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, εξέφρασε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα: Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί – Οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο ευθύνης

Για τη στάση της Κίνας απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον ρόλο της στην παγκόσμια ”σκακιέρα” μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Σιαο Τζουντζενγκ.

Ο ΚΙνέζος πρέσβης επέρριψε μερίδιο ευθυνών στις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες περί στήριξης της Μόσχας από το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας τες εκδήλωση «στρατηγικής απόγνωσης ορισμένων χωρών και μέσων ενημέρωσης» και σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει «να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».

Ερωτηθείς μεταξύ άλλων γιατί η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την Ρωσική εισβολή, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Πρέσβης της Κίνας επισήμανε αρχικά «η Κίνα υποστηρίζει συνεχώς και σταθερά τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υποστηρίζει τη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Αυτή η θέση ισχύει για το ζήτημα της Ουκρανίας καθώς και για άλλα περιφερειακά ζητήματα» και υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι «η τραγωδία δημιουργήθηκε τελικά από τον ένα λάθος υπολογισμό μετά τον άλλο των συνδεδεμένων μερών» για να συμπληρώσει ότι ο Δρ. Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει ήδη επισημάνει σε άρθρο του το 2014 ότι η Ουκρανία πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης, όχι ως φυλάκιο της μιας πλευράς ενάντια στην άλλη.

Ο Κινέζος πρέσβης είπε επίσης πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ χαρακτήρισε σπέκουλα τις κατηγορίες για ανθρωπιστική ή στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία.

«Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας βασίζονται στην αδέσμευτη, μη συγκρουσιακή σχέση και στη μη στόχευση οποιουδήποτε τρίτου. Η εικασία της Κινεζο-Ρωσικής επικοινωνίας και κατανόησης πίσω από την κρίση της Ουκρανίας είναι εκδήλωση “στρατηγικού άγχους” και “στρατηγικής απόγνωσης” ορισμένων χωρών και μέσων ενημέρωσης. Η κρίση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα των εντάσεων ασφαλείας που συσσωρεύτηκαν και εντάθηκαν στην Ευρώπη με τα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε με τα θεμελιώδη στοιχεία του ζητήματος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, την πολιτική εξουσίας και τη μονομερή προσέγγιση, και να σκεφτούν σοβαρά πώς να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών.»

Ο Κινέζος πρέσβης ανέφερε ότι «η μέγιστη προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε μαζική ανθρωπιστική κρίση».