Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δηλώνει ο Α. Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε. Δεν έχω άλλες λεπτομέρειες για εσάς πέραν αυτού», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επιβεβαίωση από τον Άντονι Μπλίνκεν έγινε, αφότου η αστυνομία στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, ότι ένας Αμερικανός βρίσκεται μεταξύ των νεκρών σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό.

Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, κυβερνήτης της περιοχής με κέντρο την πόλη Τσερνίχιβ, έκανε γνωστό πως 53 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες 24 ώρες. Ο απολογισμός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος συμφωνεί ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, είπε. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στο θέατρο, όπου η λέξη «παιδιά» ήταν ζωγραφισμένη με τεράστια γράμματα έξω, σε ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά ψωμιού, σε ένα μαιευτήριο, είναι περιστατικά που «συνδυάζονται με μια μακρά σειρά επιθέσεων σε τοποθεσίες αμάχων στο Ουκρανία», απηχώντας προηγούμενους ανελέητους βομβαρδισμούς αμάχων από τη ρωσική ισχύ στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και στο Χαλέπι της Συρίας, όπου «ο στόχος είναι να σπάσει τη βούληση του λαού».

«Η σκόπιμη στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Δυσκολεύομαι να συμπεράνω ότι οι Ρώσοι κάνουν διαφορετικά», τόνισε.