Ρωσική επιχείρηση παραδέχτηκε η Ζαχάροβα – Υποστήριξε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει και είχαν πάρει θέσεις μάχης» – Τα βίντεο, ωστόσο, δείχνουν εγκύους και νοσηλευτές να απομακρύνονται από το σημείο μετά την επίθεση – Σκληρές εικόνες
Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, εξηγώντας πως παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια» και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ακόμη ο κ. Ζελένσκι ανήρτησε βίντεο μετά την επίθεση, διερωτώμενος για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα αγνοεί τη ρωσική τρομοκρατία και ζητώντας ταυτόχρονα να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας.
«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω απ’ τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το βίντεο που ανέβασε στο Twitter ο σύμβουλός του, Μικαΐλο Ποντόλιακ, σημειώνοντας πως «η Μαριούπολη σβήνεται από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;», διερωτήθηκε.
«Κολοσσιαία καταστροφή»
Την είδηση του βομβαρδισμού του νοσοκομείου παίδων από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις γνωστοποίησαν από τα πρώτα λεπτά και οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης, περιγράφοντας πως «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία».
Οι εικόνες από το μαιευτήριο, το οποίο μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο έκαναν γρήγορα το γύρο του κόσμου, με διεθνείς οργανισμούς, αλλά και πολιτικούς ταγούς να τοποθετούνται απέναντι στο θέαμα, εκφράζοντας δημόσια την οδύνη, αλλά και τον αποτροπιασμό τους. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus καταδίκασε, εκ μέρους του οργανισμού, απερίφραστα «όλες τις πράξεις βίας κατά των εγκαταστάσεων υγείας, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών». «Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας για ειρηνική επίλυση», τόνισε.
«Φρικιαστική η σημερινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μαιευτήρια και παιδικοί θάλαμοι. Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση με αυτούς» ανέφερε σε ανάρτησή του και ο Γ.Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συμπληρώνοντας πως «Αυτή η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει. Τέλος στην αιματοχυσία τώρα».
Η Κάθριν Ράσελ, εκ μέρους της UNICEF σχολίασε πως «με τρομάζει η αναφερθείσα επίθεση σήμερα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας – μια επίθεση που φέρεται να άφησε μικρά παιδιά και γυναίκες υπό τοκετό θαμμένα κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων». Και κατέληξε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά φοβόμαστε τα χειρότερα». «Δύο εβδομάδες από τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και βλέπουμε αυξανόμενες επιθέσεις σε αμάχους. Όπως ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο της Μαριούπολης σήμερα. Η φρίκη της ρωσικής επιθετικότητας δεν έχει όρια» παρατήρησε από πλευράς του και ο Επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν», συμπλήρωσε ο κ. Βέμπερ.
Την επίθεση κατά του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης καταδίκασε και το Βατικανό, δια του Πρωθυπουργού του, Πιέτρο Παρολίν. «Δεν διακρίνω μια θετική διάθεση υπέρ της διαπραγμάτευσης. Αν κάτι δεν αλλάξει, ο πόλεμος δεν μπορεί να σταματήσει», τόνισε ο ίδιος, ενώ έκανε γνωστό ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου, υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων, υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Οργισμένος για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης εμφανίστηκε χθες και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι ελάχιστα πράγματα είναι πιο διεστραμμένα από το να στοχεύει κανείς απροστάτευτους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, με ανάρτησή του στα social media, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Μεγάλη Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποστήριξης προς την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί από τις εναέριες ρωσικές επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως θα ζητηθεί από τον Πούτιν «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του».
«Βάρβαρη πράξη»
Για βάρβαρο βομβαρδισμό σε βάρος της Ουκρανίας έκανε λόγο από πλευράς του ο Λευκός Οίκος, καταδικάζοντας τη ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο.
Οι εικόνες των τραυματισμένων – από τα πυρά – ασθενών του νοσοκομείου και τα κατεστραμμένα κτίρια συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, όπως άλλωστε και οι εικόνες των εγκύων που απομακρύνθηκαν από το σημείο των βομβαρδισμών. «Ως μητέρα, αντιλαμβάνομαι τη φρίκη αυτού του είδους της επίθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Έκκληση στη Μόσχα είχε απευθύνει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ώστε οι Ουκρανοί να καταφέρουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών από τα ρωσικά μαχητικά.
Ελεύθεροι πολιορκημένοι
Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι «κρατούνται όμηροι» στην πολιορκημένη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Περιγράφοντας τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι πολίτες επιχειρούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια, την ώρα που οι Ρώσοι σφυροκοπούν την ουκρανική πόλη, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης εκτυλίσσονται σκηνές «αποκάλυψης». «Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις πυραυλικές επιθέσεις χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νερό, ρεύμα ή θέρμανση. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονται επίσης με δυσκολία», παρατήρησε ο ίδιος.