Ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη - Αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων, λέει το Κίεβο

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, καθώς ούτε την Τρίτη δεν κατάφεραν οι ουκρανικές αρχές να απομακρύνουν αμάχους ,ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, οι άμαχοι συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις της, που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Ζελένσκι: Ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στη Μαριούπολη

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σήμερα ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία έχει μείνει χωρίς παροχή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση για μέρες.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι παρομοίωσε την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο θάνατος του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή, ανέφερε το Reuters.

Ν. Δένδιας: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη

Στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη και γενικότερα στην Ουκρανία αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: όλοι όσοι συνδέονται με την ΕΕ πρέπει να τηρούν αυτές τις κυρώσεις» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, και κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να έχουμε διάφορα επίπεδα ανάμειξης σε αυτή την κρίση. «Όλα τα κράτη που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του θα πρέπει να έχουν μία κοινή θέση», διαμήνυσε με σαφήνεια.

Εισαγωγικά, συμφώνησε με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών πως «η τεράστια ουκρανική κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε μια ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία ήταν απίστευτη μόλις μερικές ημέρες πριν» και προσέθεσε ότι η κατάσταση αυτή εγείρει μεγάλες προκλήσεις.

Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στην ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη και στη γύρω περιοχή και στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους ανθρώπους που επιθυμούν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Κάνοντας ειδική αναφορά στη σημαντική, όπως είπε, ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία, και γύρω από τη Μαριούπολη, περίπου 150.000 ανθρώπους και ευχαρίστησε τον κ. Σάλενμπεργκ για τη συμπόνια του σε ό,τι αφορά τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στην περιοχή.

Μάλιστα, προέταξε πως «προσπαθούμε πάρα πολύ να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, να μπορούν να φύγουν». Επίσης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει έναν Γενικό Πρόξενό της στη Μαριούπολη, «τον τελευταίο Ευρωπαίο διπλωμάτη εκεί», και ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολες συνθήκες για την απομάκρυνσή του από την περιοχή. «Προσπαθούμε για το καλύτερο», υπογράμμισε.

Αναφερθείς στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, Χέλγκα Σμιτ, επισήμανε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε τελικά να ανοίξουμε τον ανθρωπιστικό διάδρομο».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκαν στη φροντίδα των προσφύγων και τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να κάνει αυτό που της αναλογεί. Με αφορμή αυτό, ευχαρίστησε την Αυστρία για την αρωγή της στη μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά σύνορα. «Αυτό δείχνει ότι η Αυστρία δεν είναι ένας à la carte φίλος, αλλά μια χώρα που βοηθάει άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην ώρα της ανάγκης τους», υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας.