Υπό πολιορκία Οδησσός, Mαριούπολη και Χάρκοβο, σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Nέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από 4 πόλεις

Για 12η μέρα συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεσή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και πέραν του μεγάλου στόχου της Ρωσίας, που είναι η κατάληψη του Κιέβου, μαίνεται το σφυροκόπημα σε Χάρκοβο, Μαριούπολη αλλά και στην Οδησσό, μια πόλη γεωστρατηγικής σημασίας.

Η Οδησσός, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, οχυρώνεται εδώ και ώρες για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν την τελική τους επίθεση για να πάρουν, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες, το Κίεβο.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στην Ουκρανία περίπου το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ (Χάρκοβο), Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

Προσφυγική κρίση

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν (τα σύνορα) με γειτονικές χώρες μέσα σε δέκα ημέρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι χθες.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, για την οποία «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου».

Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη, χρηματιστήρια σε νευρική κρίση

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.

Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ…) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Η συνεχιζόμενη απογείωση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, πράγμα που επιβεβαίωσε αργότερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως εναντιώνεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο και στον ρωσικό άνθρακα, τονίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν «να διαρκέσουν».

«Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα», αλλά «αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.

Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έφυγαν οι Κινέζοι από την Ουκρανία

Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει «την πλειονότητα» των πολιτών της που παγιδεύτηκαν στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε την Κυριακή (06.03.2022) η κινεζική πρεσβεία.

Πριν από την επίθεση, το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι επίκειτο άμεσα ρωσική εισβολή με αποτέλεσμα οι περίπου 6.000 κινέζοι πολίτες στη χώρα να απειληθούν εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Μπροστά στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, η κινεζική διπλωματική αποστολή επέλεξε να μην απομακρύνει τους πολίτες της αεροπορικώς, αλλά οδικώς αρχικά, προς τρίτα κράτη.

Πλέον «η πλειονότητα των συμπατριωτών μας έχει απομακρυνθεί» από την ουκρανική επικράτεια, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία, καλώντας όσους απομένουν να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν».

Μια πρώτη πτήση επαναπατρισμού Κινέζων αναχώρησε από τη Ρουμανία και προσγειώθηκε προχθές Σάββατο στη Χάγκτζου (ανατολικά), όχι μακριά από τη Σαγκάη.

Μέσω κινεζικών social media, αρκετοί έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για επεισόδια –κάτι αδύνατον να επαληθευτεί– ανάμεσα σε Ουκρανούς και Κινέζους που βρίσκονται ακόμη στη χώρα.

Ένα πρόσωπο με την κινεζική υπηκοότητα τραυματίστηκε από σφαίρα την περασμένη Τρίτη, καθώς μετέβαινε στη Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Παραμένοντας δεσμευμένη στη στενή, εταιρική της σχέση με τη Μόσχα, η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να απόσχει από την καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, αρνείται να μιλήσει καν περί «εισβολής».

Την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, η κινεζική πρεσβεία είχε συστήσει τους πολίτες της χώρας που εγκατέλειπαν την Ουκρανία οδικώς να τοποθετούν «σε εμφανές σημείο την κινεζική σημαία» στα οχήματά τους, για να είναι πιο ασφαλείς.

Το Πεκίνο κατόπιν κάλεσε τους πολίτες της Κίνας στην Ουκρανία να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο για την κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία στους Ουκρανούς.