ΕΕ: «Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε την Πέμπτη ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

«Πιστεύουμε ότι το πακέτο των κυρώσεων που έχουμε βάλει στο τραπέζι είναι ισχυρό και αρχίζει πλέον να έχει τα πρώτα αποτελέσματα», είπε.

«Σε οικονομικό επίπεδο, έχουμε το χρηματιστήριο της Μόσχας να είναι κλειστό από την Δευτέρα. Η υποτίμηση του ρουβλίου είναι επίσης σφοδρή. Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάσθηκε επίσης να διπλασιάσει στο 20% το βασικό επιτόκιο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, υπογράμμισε πως η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν «ισορροπημένοι και δίκαιοι» μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση.

Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία εξέφρασε τη στήριξη της στην πρωτοβουλία οκτώ χωρών της ΕΕ που ζήτησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ωστόσο η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να επιτρέψει τη διέλευση θανατηφόρων όπλων για την Ουκρανία από το έδαφός της.

«Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση, καθώς ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», επεσήμανε ο Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

«Οι πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε, εκτιμώντας ότι «όλη η Ευρώπη θα πρέπει να εργάζεται για την ειρήνη».

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος η χώρα του να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.