Καθώς αυξάνεται η κρίση στην Ουκρανία με τη διεθνή κοινότητα να θεωρεί ότι η Μόσχα θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κιέβου, αναλυτές δείχνουν τον πιθανό αντικαταστάτη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο και θεωρείται πως μπορεί να είναι η Νο1 επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν που θέλει όπως λέει να απομακρύνει τους «φασίστες από τη χώρα».
Ο λόγος για τον ολιγάρχη, πολιτικό και δικηγόρο Βίκτωρ Μεντβεντσούκ.
Στην Ουκρανία, ο Μεντβεντσούκ θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρο, τον οποίο έχει αναφέρει ως «έναν προσωπικό φίλο». Μάλιστα, ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του, Ντάρινα .
«Πιστεύω ότι αν ο Πούτιν είχε την επιλογή, αυτός θα ήταν η επιλογή του. Και είναι πολύ πιθανόν ότι ο Πούτιν θα διαλέξει ηγέτη για την Ουκρανία…» είπε στο Newsweek ο Τζάρο Μπιλοτσέρκοβιτς, ειδικός για την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Πανεπιστήμιο του Dayton.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι φιλορωσικές θέσεις του Μεντβεντσούκ σε συνδυασμό με τις αντιευρωπαϊκές και αντιδυτικές θέσεις του τον καθιστούν ελκυστικό υποψήφιο της ρωσικής κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ.
Ακόμη, εκτιμάται πως σχέσεις του με Ρώσους επιχειρηματικούς ηγέτες θα του επέτρεπαν να συνδέσει περαιτέρω την οικονομία των δύο χωρών.
Όπως σημειώνει ο Άντριου Λόχσεν, συνεργάτης του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS):
«Έχει τον έλεγχο ενός σημαντικού αριθμού των μέσω ενημέρωσης, κάτι που του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία για το Κρεμλίνο. Είναι αδύνατο να προσπαθήσει να δημιουργήσει την εικόνα του ως νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, αλλά έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια να υπονομεύσει την υποστήριξη για την ουκρανική κυριαρχία εκ των έσω» πρόσθεσε.
Ο Μεντβεντσούκ είχε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι έκλεισαν από τον Ζελένσκι.
Επίσης, είναι πρόεδρος της φιλο-Ρωσικής πολιτικής οργάνωσης «Ουκρανική Επιλογή» και αντίθετος στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συμπεριέλαβε τον Μεντβεντσούκ και τη σύζυγό του Οκσάνα Μαρτσένκο στον κατάλογο κυρώσεων της Ουκρανίας, λόγω της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Υποστηρίχθηκε ότι διοχέτευε χρήματα από το διυλιστήριο του με βάση τη Ρωσία στους αυτονομιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.
Ο ίδιος είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό βόρεια του Κιέβου καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες για «προδοσία».
Υποστηρικτής των αυτονομιστών – Τι είχε δηλώσει για την Κριμαία
Ο ολιγάρχης έχει δείξει πολλάκις την συμπάθειά του στη Ρωσία.
Σε συνέντευξη τον Αύγουστο του 2016 με το Radio Svoboda, ο Μεντβεντσούκ δήλωσε ότι από νομική άποψη, η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, «αλλά, de facto, δυστυχώς ανήκει στη Ρωσία».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Μεντβεντσούκ κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι “απομακρύνουν τη χερσόνησο μακριά, απομακρύνοντας τους κατοίκους της”, κάτι που φέρεται να τους ώθησε να συμφωνήσουν στην προσάρτηση.
Δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία «εάν η ουκρανική κυβέρνηση ήθελε να επιστρέψει την Κριμαία» θα πρέπει να αποκαταστήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού μέσω του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας και θα πρέπει να σταματήσει τον οικονομικό αποκλεισμό της.
Ακόμη είχε δηλώσει ότι η σχέση του με τον Πούτιν τον βοήθησε να «βοηθήσει τα συμφέροντα της (Ουκρανίας)».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του το 2018 στην Independent, ο Μεντβεντσούκ ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τη σχέση του με τον Πούτιν για να βοηθήσει τις ανταλλαγές κρατουμένων στον πόλεμο στο Ντονμπάς .
Δήλωσε επίσης ότι, σε αντίθεση με τον Πούτιν, βλέπει την Ουκρανία και τη Ρωσία ως δύο ξεχωριστά «σλαβικά έθνη, με αλληλένδετες ιστορίες, θρησκεία. Του το λέω όλη την ώρα. Δεν νομίζω ότι είναι ένα έθνος. Απλά δεν μπορείς να το πεις αυτό».
Τέλος, είπε ότι συζητούσε συχνά με τον Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.