Μπαράζ παραβιάσεων της εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας - Εγκατέλειψαν το Λουγκάνσκ 25.000 άνθρωποι

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπιστώνουν «θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναμετρώνται φιλορώσοι αυτονομιστές και κυβερνητικά στρατεύματα από το 2014.

Κατέγραψαν «θεαματική αύξηση» των εχθροπραξιών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ, εκτιμώντας πως το επίπεδο της βίας πλέον έχει επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2020 για την εδραίωση της εκεχειρίας.

Έκανε λόγο για 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Ο ΟΑΣΕ «καλεί τα μέλη να τηρούν αυστηρά όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις», καθώς και «να εργαστούν για την άμεση αποκλιμάκωση για χάρη των αθώων αμάχων και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας αυτής της σύρραξης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός, στον οποίο είναι μέλη τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή γνωστή επίσης με την ονομασία Ντονμπάς. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.

Εγκαταλείπουν όπως – όπως το Λουγκάνσκ

Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γεβγκένι Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Περίπου 25.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία) με τα δικά τους αυτοκίνητα», είπε ο αξιωματούχος, ενώ «σχηματίζεται οχηματοπομπή για την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων» με λεωφορεία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες ότι απομακρύνουν τους αμάχους από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Δύση βλέπει στην απρόσμενη εξέλιξη το πρόσχημα που ερίζει ότι αναζητεί η Ρωσία για να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Οι κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις από ΗΠΑ-Βρετανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολλών επίσημων ουκρανικών ιστοσελίδων και δύο δημόσιων τραπεζών. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

«Πιστεύουμε ότι το ρωσικό κράτος ευθύνεται για αυτές τις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα», είπε η Αν Νόιμπεργκερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας. Τόσο η Νόιμπεργκερ όσο και το Φόρεϊν Όφις κατηγόρησαν τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, την GRU, για τις επιθέσεις αυτές.

«Κατάφωρα αντιρωσική» τοποθέτηση απαντά της Ρωσίας

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, οι ισχυρισμοί της Αν Νούιμπεργκερ –της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιας για τις ψηφιακές και νεοφυείς τεχνολογίες – σχετικά με την ανάμιξη της Ρωσίας στις επιθέσεις αυτές είναι «ανυπόστατες».

Η πρεσβεία έκανε λόγο περί «κατάφωρα αντιρωσικής» τοποθέτησης.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δηλώνουμε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα αυτά, ούτε ενεπλάκη ποτέ σε ‘κακόβουλες’ επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο», τονίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

Η κυρία Νούιμπεργκερ είπε χθες Παρασκευή ότι πίσω από τις επιθέσεις DDoS οι οποίες προκάλεσαν τη διακοπή για μερικές ώρες των διαδικτυακών υπηρεσιών ουκρανικών τραπεζών και υπουργείων βρισκόταν η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ