Ο στρατός της Ουκρανίας διαψεύδει ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, διέψευσε σήμερα ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» νωρίτερα σήμερα.

«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Ζαλούζνι. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Ντονμπάς.

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Ντονμπάς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται», συνέχισε.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Ντονμπάς αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς.

«Δεν ξεγελιόμαστε με τις προκλήσεις. Δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές όπου οι αυτονομιστές, με κυνισμό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους (…) Οι πληροφορίες περί ομάδων δολιοφθορέων των ενόπλων δυνάμεων που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να ρίξουν χλώριο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Χορλίφκα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε.