Γιατί ο κόσμος τέθηκε σε συναγερμό για την Όμικρον - Η στρατηγική της Ελλάδας - Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Με φρενήρεις ρυθμούς «τρέχει» η επιστημονική κοινότητα εδώ και περίπου 20 ημέρες, μετά την πρώτη ταυτοποίηση της νέας παραλλαγής στην Μποτσουάνα  προκειμένου να έρθουν στο φως ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την Όμικρον, την τελευταία εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. 

Ο ΠΟΥ χθες με ανακοίνωσή του τόνισε ότι ίσως τα εμβόλια ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά της νέας παραλλαγής, ενώ και το ECDC γνωστοποίησε ότι στις αρχές του 2022 η Όμικρον θα είναι η κυρίαρχη, εκθρονίζοντας την Δέλτα που επικρατεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει.

Τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα έφεραν νέα αυστηρότερα μέτρα

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό. Τα μισά από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανακοίνωσε νέα στρατηγική ενόψει των εορτών προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη «έκρηξη» κρουσμάτων. Όπως έγινε γνωστό χθες όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Μάλιστα, το εν λόγω μέτρο θα ισχύει από την προσεχή Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Θωράκιση κατά της «Ο» 

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου. Αυτό διατύπωσε και χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για την κάλυψη όλων των Ευρωπαίων.

Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, «η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες

Η Γαλλία, αν και έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών στο 90%, σκέφτεται, όπως άφησε να εννοηθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο για όλους.

Σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά τις αντιδράσεις των αρνητών του κορωνοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

Στην Αγγλία αυξάνονται τα ποσοστά νοσηλειών, καθώς η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα κύμα νέων μολύνσεων, όπως είπε σήμερα κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος, που προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα σπάσει ρεκόρ τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

«Φοβάμαι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές… Ρεκόρ θα καταρριφθούν πολλά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς οι δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν», τόνισε.

Υπολογίζεται ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι από την Πέμπτη 16/12 θα επιβάλλεται πενθήμερη καραντίνα σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Νότια Αφρική σημειώθηκε εκ νέου αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, σε ένα τέταρτο κύμα που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι σίγουρα θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.