Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία: Ισοπαλία 25% για Σολτς (SPD) & Λάσετ (CDU) - Στο 15% οι Πράσινοι (Video)

Τα πρώτα Exit Poll δίνουν ισοπαλία Λάσετ - Σολτς και επιβεβαιώνουν πως έχουμε ντέρμπι.

Στις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδος,  έκλεισαν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές 2021 και το πρώτο exit poll δίνει το πρώτο στίγμα και μάλιστα ισοπαλίας, επιβεβαιώνοντας πως είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο εκλογικό ντέρμπικαι 26%-24% υπέρ του SPD στο δεύτερο.

Στο πρώτο exit poll που μόλις έγινε γνωστό ο Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ποσοστό που έχει και ο ο Αρμιν Λάσετ!

Άρα τα προγνωστικά για εκλογικό ντέρμπι επιβεβαιώνονται και  πάμε σε ισοπαλία 25%!

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/german-elections-exit-poll.jpg.webp?itok=kMT9E3f7

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD

SPD (Όλαφ Σολτς) 25%
CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%
Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%
FDP (Φιλελεύθεροι) 11%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%
Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Γερμανικές Εκλογές: Live λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις - Το πρώτο... | Διεθνή Ειδήσεις

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το exit poll του ZDF (δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης)

SPD 26%

CDU/CSU 24%

Πράσινοι 14,5%

Φιλελεύθεροι 12%

ΑfD 10%

Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Σε μια εκστρατεία που κυριάρχησε μεταξύ άλλων το θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι αυξήσεις στους φόρους στα παχύτερα πορτοφόλια και άλλα εσωτερικά θέματα, και οι τρεις υποψήφιοι βρέθηκαν κάποια στιγμή στη θέση του φαβορί και η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες έδειχνε τους Σολτς και Λασετ με απόσταση αναπνοής. Ο συντηρητικός διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία της CDU, Άρμιν Λάσετ δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει το εκλογικό σώμα και στηρίχθηκε στην καγκελάριο για να ενώσει τη βάση των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης, αλλά και οι έτεροι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ασκήσουν τη γοητεία της Μέρκελ, γεγονός που εξηγεί γιατί η κούρσα ήταν τόσο αμφίρροπη και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στο Βερολίνο αναμένονται τόσο απρόβλεπτοι όσο και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης.

Παρακολουθείστε Live:

Σε τρία κόμματα τα βλέμματα: Σε Πράσινους, Φιλελεύθερους και στο Αριστερό Κόμμα

Οι Πράσινοι ήταν για κάποιο διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο επικεφαλής της κούρσας στις δημοσκοπήσεις, αλλά είδαν την υποστήριξη προς το κόμμα τους να συρρικνώνεται σταθερά. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς όσο και τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, CDU /CSU υπολογίζουν στους Πράσινους ως πιθανούς εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τα πάνε όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις ή χειρότερα, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

Οι Φιλελεύθεροι βρίσκονταν στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αναμένεται να παίξουν ρόλο κλειδί στο μετεκλογικό τοπίο. Αν ο Σολτς ή ο Λάσετ χρειαστούν τρίτο κόμμα για να διασφαλίσουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ θα βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και θα επιδιώξει το πόστο του υπουργού Οικονομικών με έμφαση στη λιτότητα.

Το αριστερό Die Linke βρισκόταν στην έκτη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά μικρές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. Αν κερδίσουν αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσουν στους Σοσιαλδημοκράτες μια πλειοψηφία με τους Πράσινους, τότε ο Σολτς αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τη βάση του SPD να διαπραγματευτεί μαζί τους, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα αριστερά για τη Γερμανία. Αν όμως δεν περάσουν το 5% – όριο εισόδου στη γερμανική Βουλή, τότε μπορεί να σχηματιστεί δικομματικός συνασπισμός μεταξύ SPD και Πρασίνων ελευθερώνοντας τα χέρια του Σολτς.

Πώς εκλέγεται ο νέος καγκελάριος

Ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι αντίθετα στέλνουν τους βουλευτές της προτίμησής τους στην κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ. Συνήθως το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στην Μπούντεσταγκ επιλέγει τον καγκελάριο, ο οποίος θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό που θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50%.

Το 2017 οι συντηρητικοί της Μέρκελ εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους και σχημάτισαν δικομματικό συνασπισμό με την κεντροαριστερά. Η συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας πάντοτε παίρνει χρόνο, κάτι που αναμένεται ειδικά μετά απ’ αυτές τις εκλογές καθώς είναι ισχνές οι πιθανότητες δύο κόμματα να συγκεντρώσει αρκετές έδρες, άρα θα χρειαστούν πιθανότατα τρία, που θα πρέπει να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα πολιτικών προτεραιοτήτων και να τα βρουν στη μοιρασιά των υπουργείων. Όταν κλείσει η συμφωνία τα μέλη της νέας Βουλής θα ψηφίσουν για την έγκριση του νέου καγκελάριου της χώρας.

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Όποιος κι αν προκύψει ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης θα κληρονομήσει έναν μακρύ κατάλογο προκλήσεων, καθώς στα 16 χρόνια της θητείας της, η  Άγκελα Μέρκελ οδήγησε στιβαρά τη Γερμανία μέσα από οικονομικές κρίσης, το προσφυγικό κύμα και την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά ανέβαλε ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Επί πολλές γενιές μάλιστα, όπως αναφέρει το iefimerida.gr ο βιομηχανικός βραχίονας της Γερμανίας οικοδομήθηκε γύρω από την ισχύ των αυτοκινητοβιομηχανιών της, αλλά η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση συνιστά απειλή σε μια βιομηχανία που οικοδομήθηκε γύρω από τις μηχανές εσωτερικής καύσης.