Δολοφονία Ρώσου Αντιπολιτευόμενου του Πούτιν

Τη δολοφονία ενός εκ των ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, του Μπόρις Νεμτσόφ, μετέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής (27/02) ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Νέμτσοφ, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχθηκε τέσσερις σφαίρες στο στήθος και στα πόδια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δολοφονική επίθεση έγινε έξω από το Κρεμλίνο. Για την ώρα παραμένει άγνωστη η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ, υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης πήγαν να καταθέσουν άνθη κοντά στο σημείο όπου συνέβη το αποτρόπαιο έγκλημα.

Να σημειώσουμε πως λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους Ρώσους από τη συχνότητα του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού “Ηχώ της Μόσχας” να διαδηλώσουν την Κυριακή εναντίον της «επίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν» στην Ουκρανία και για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει σε δέκα μήνες τη ζωή 5.800 ανθρώπων.

Οι αντιδράσεις: 

Η δολοφονία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αντιπολίτευσης, με αρκετά στελέχη τους να επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το εν λόγω έγκλημα.

Ρωσία: 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία του Νεμτσόφ κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου που έχει «όλα τα χαρακτηριστικά προβοκάτσιας», σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόρφ, εκπροσώπου του προέδρου.

Ο Πεσκόρφ δήλωσε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πρόκληση”. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Βλ.Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε ταχύτατα για τη δολοφονία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.

«Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα» δήλωσε από τη μεριά του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Κουντρίν.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα. «Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν“.

Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε πως η δολοφονία καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση. “Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα. Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους“, πρόσθεσε.

Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Κασιάνοφ μετέβη στο σημείο της δολοφονίας και δήλωσε είναι «το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική. Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία“, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ουκρανία:

Φόρο τιμής στον ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε στη Μόσχα αποτίει η Ουκρανία, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να τον χαρακτηρίζει «φίλο» και «γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

«Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε τυχαία» έγραψε ο ουκρανός Πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Facebook. «Θυμάμαι το χαμόγελό του, τις θαρραλέες πράξεις του. Ήταν ένα απ’ αυτά τα λίγα πρόσωπα που μπορείς να αποκαλείς φίλους» τόνισε.

ΗΠΑ:

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Νεμτσόφ και κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ώστε να «εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Σοκαρισμένος και θλιμμένος» δήλωσε ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Γερμανία:

Με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι «καταθορυβημένη» από τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί πλήρως.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση: “Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι καταθορυβημένη από τη δειλή δολοφονία του αντιπολιτευόμενου ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ. Η Καγκελάριος καλεί τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει πως η δολοφονία αυτή θα διαλευκανθεί και οι δράστες θα λογοδοτήσουν“, καταλήγει η ανακοίνωση.

Γαλλία: 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποκήρυξε την δολοφονία Νεμτσόφ χαρακτηρίζοντάς τον «θαρραλέο και ακούραστο υπερασπιστή της δημοκρατίας και μαχητή εναντίον της διαφθοράς».

Συμβούλιο της Ευρώπης: 

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγερν Γιάγκλαντ δήλωσε σοκαρισμένος, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή «με αμερόληπτο τρόπο».

Το ιστορικό της δολοφονίας:

Οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ βγήκαν από το αυτοκίνητο, το οποίο σταμάτησε ξαφνικά στη γέφυρα, άνοιξαν πυρ και διέφυγαν με το ίδιο όχημα, μόνο αφότου βεβαιώθηκαν ότι το θύμα τους είχε σκοτωθεί.

Στον τόπο του εγκλήματος έσπευσαν πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις και ειδικοί εμπειρογνώμονες, που ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή. Ολόκληρη η πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Μια εκ των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, ανακοίνωσε το πως ακριβώς συνέβει το περιστατικό στο τηλεοπτικό κανάλι “Russia 24”. H Έλενα Αλεξέβα είπε: “Ο Μπόρις Νεμτσόφ περπατούσε με μια νεαρή γυναίκα στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, όταν γύρω στις 23.15 ένα όχημα τούς πλησίασε και κάποιος μέσα από αυτό άνοιξε πυρ. Τέσσερις σφαίρες τον πέτυχαν στην πλάτη, προκαλώντας τον θάνατό του”.

 

1  3 4  6 2 5 8 7