«Φουντώνουν» ξανά τα σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού-Νέο βίντεο με νυχτερίδες σε εργαστήριο της Ουχάν

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και φέρεται να αποδεικνύει την διατήρηση ζωντανών νυχτερίδων στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, πυροδοτεί νέα σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού.

Τις εικόνες αυτές παρουσίασε το Sky News Australia, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτόν, χαρακτηρίζοντάς τον «συνωμοσία».

Σημειώνεται ότι εάν τα πλάνα που δημοσίευσε ο σταθμός αποδειχθούν αληθινά, τότε θα εκτεθεί ο Πίτερ Νταζάκ, ζωολόγος και μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ερευνά την προέλευση του θανατηφόρου ιού και ο οποίος είχε δηλώσει, με αναρτήσεις στο Twitter, ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο ίδιος είχε διαγράψει αυτές τις αναρτήσεις, ενώ πρόσφατα παραδέχτηκε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν, όπως πολλά άλλα εργαστήρια ιολογίας, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αποικία νυχτερίδων».

Ο Νταζάκ συμπλήρωσε επεσήμανε μάλιστα ότι η ομάδα του ΠΟΥ που βρέθηκε στην Κίνα, δεν ρώτησε τους επιστήμονες του εργαστηρίου ιολογίας της Ουχάν αν διατηρούσαν νυχτερίδες.

Τα πλάνα που παρουσίασε το Sky News προέρχονται από ένα κρατικό διαφημιστικό, που κυκλοφόρησε το 2017 για να προβάλλει τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

Η ομάδα DRASTIC, η οποία αυτοπροσδιορίζεται σαν μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που διερευνά την προέλευση του κορωνοϊού, ήταν εκείνη που «ξετρύπωσε» το βίντεο και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι. Το Sky News δεν έδειξε ολόκληρο το βίντεο, αλλά συμπεριέλαβε μικρά αποσπάσματα του υλικού, στα οποία διακρίνονται οι νυχτερίδες.

Ειδικότερα, σε ένα σύντομο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων δείχνει νυχτερίδες μέσα σε κλουβί, ενώ ακολουθούν άλλα πλάνα με παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή , πάντως, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο, καθώς υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στην Ουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία, και συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερίδων.