Τήρηση της εκεχειρίας

Σε ανακοίνωσή του το Κίεβο τόνισε πως το τελευταίο 24ωρο δεν σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες για τον ουκρανικό στρατό, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός.

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει προβεί σε απόσυρση του βαρέος οπλισμού. Χαρακτηριστικά, ουκρανός αξιωματικός δήλωσε: “Πρόσφατα, χθες, προχθές, υπήρχαν μάχες. Οι άνδρες μας δέχονταν επιθέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποσύραμε τον βαρύ οπλισμό. Θα δούμε αν η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί, όπως έγινε σήμερα το απόγευμα. Τότε, θα συζητήσουμε την απόσυρση των βαρέων όπλων“.

Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι των φιλορώσων αποσχιστών, περισυνέλεξαν τους νεκρούς συντρόφους τους από τα συντρίμμια στο αεροδρόμιο του Ντονετσκ, που αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα πεδίο ισχυρών συγκρούσεων.

Αυτονομιστής δήλωσε σχετικά: “Αν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μας ενοχλήσουν, θα βγάλουμε έξω όλους τους νεκρούς και θα τους παραδώσουμε στις μητέρες τους για να τους θάψουν. Δεν ξέρω γιατί πολεμούσαν εδώ. Ακολουθούσαν τις εντολές του προέδρου τους και τις σέβονταν. Όλοι μας, λοιπόν, είμαστε στρατιώτες και πρέπει να σεβόμαστε τον εχθρό“.

Όσον αφορά τα βαρέα όπλα, οι διεθνείς παρατηρητές δεν αποσαφηνίζουν αν οι φιλορώσοι τα απέσυραν, καθώς δεν διαθέτουν στοιχεία για τον αριθμό των όπλων πριν την εκεχειρία.

Να σημειωθεί πως ρωσική εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Κρεμλίνο, πριν την ανατροπή του φιλορώσου Προέδρου Γιανούκοβιτς, μελετούσε σχέδιο προσάρτησης της Κριμαίας και την ανατολικής Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, σχετικό έγγραφο είχε παρουσιαστεί σε ρώσους αξιωματούχους περίπου 20 μέρες πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει τη χώρα. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το ανυπόγραφο δημοσίευμα ως “ανοησίες”.

Παράλληλα ρωσικές και νατοϊκές δυνάμεις προχώρησαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας με την Ευρώπη.

Την Τετάρτη (25/2), η Μόσχα έστειλε 2.000 αλεξιπτωτιστές κοντά στα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, ενώ 250 λιθουανοί και αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε άσκηση σε λιθουανικό έδαφος.