Οι αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες-Την μπλοκάρουν από τον εναέριο χώρο της Ε.Ε

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά  τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς την Κυριακή στο Μινσκ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στην λευκορωσική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, στο ομόφωνο ψήφισμα των «27» αναφέρεται ότι απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Το Συμβούλιο ζητά παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα» επισημαίνεται στο το κείμενο των συμπερασμάτων.

Στην ουσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  1. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί.
  2. Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει άμεσα το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό.
  3. Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό βάσει των σχετικών κυρώσεων.
  4. Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν αυτές τις αεροπορικές εταιρείες .

Οι «27» της ΕΕ καταδικάζουν την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πριν την έναρξη της Συνόδου ότι θα εστιάσουν στην «εντελώς απαράδεκτη αεροπειρατεία πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας».

«Θα υπάρξει μια πολύ ισχυρή απάντηση επειδή είναι εξωφρενική συμπεριφορά και ο Λουκασένκο και το καθεστώς του πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες», είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν κυρώσεις εναντίον ατόμων που εμπλέκονται στο συμβάν, εναντίον επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν το καθεστώς και εναντίον του αεροπορικού τομέα στη Λευκορωσία.

Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει το συντομότερο νέο πλήγμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Άνγκελα Μέρκελ: «Άνευ προηγουμένου» οι ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας

Προσερχόμενη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας και απαγόρευση των πτήσεων από τον εναέριο χώρο της. Αποκάλεσε, δε, τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας «άνευ προηγουμένου» και είπε ότι οι εξηγήσεις τους ήταν «εντελώς αναξιόπιστες».

Πέδρο Σάντσεθ: «Aπολύτως απαράδεκτο» το συμβάν

Με τη σειρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το συμβάν με το αεροσκάφος της Ryanair και δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Λευκορωσίας.