Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο - Οι 4 κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας
Τις «πιθανές κυρώσεις», κατά της Λευκορωσίας, πρόκειται να συζητήσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη συνεδρίαση τους, να άρχεται στις 20:00.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα θέσει την «άνευ προηγουμένου» επιχείρηση, με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου Λευκορώσου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς. Η τύχη του αγνοείται από την ώρα της πρωτοφανούς επιχείρησης για τη σύλληψή του. Η Λευκορωσία, σημειωτέον, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, όπου ισχύει ακόμα η θανατική ποινή…
Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των «27» για τη Λευκορωσία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των «27», συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:
- Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων.
- Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.
- Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia.
- Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Δεν αποκλείεται επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο. Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον 26χρονο αντιπολιτευόμενο – αντικαθεστωωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και την 23χρονη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, γεγονός που πυροδότησε την οργή Ευρωπαίων ηγετών. Οι πράκτορες εκτιμάται πως ήταν πέντε, καθώς το αεροσκάφος μετά τον υπό στρατιωτικές συνθήκες, έλεγχο επιβατών και αποσκευών, αναχώρησε για τον αρχικό του προορισμό, χωρίς τον βιαίως συλληφθέντα δημοσιογράφο και τέσσερα ακόμα άτομα…
Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Ο’ Λίρι, «φαίνεται ότι πρόθεση των Αρχών [ της Λευκορωσίας] ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του που ταξίδευε μαζί του (…) Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο».
Έτσι οι υποψίες στρέφονται σε τέσσερις Ρώσους επιβάτες που αποφάσισαν αυτοβούλως να μη συνεχίσουν την πτήση, όταν απογειώθηκε για τον τελικό της προορισμό, το Βίλνιους της Λευκορωσίας. Η παρουσία τους ενέτεινε τους φόβους ότι πράκτορες του Κρεμλίνου ενεπλάκησαν στην επιχείρηση σύλληψης του Προτάσεβιτς, που εκλιπαρούσε το πλήρωμα να μην ακολουθήσουν τις εντολές για την αναγκαστική προσγείωση γιατί αντιμετώπιζε τη «θανατική καταδίκη», όπως έλεγε.
Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ως αντιπολιτευόμενος και αντικαθεστωτικός, υπήρξε δριμύς επικριτής του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο – του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», όπως τον αποκαλούν δυτικά ΜΜΕ – και ήταν καταζητούμενος για το ρόλο του, στη διοργάνωση πέρσι των διαδηλώσεων κατά του συμμάχου του, προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι απειλές για την κατάρριψη του αεροσκάφους
Στο μεταξύ σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ο Πάβελ Λατούσκο, υποστηρίζει ότι το καθεστώς απείλησε τους κυβερνήτες του Boeing ότι θα το καταρρίψει αν δεν ακολουθήσουν τις εντολές. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Μινσκ-2 απείλησαν να καταρρίψουν το επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair.
Γι’ αυτό το λόγο εστάλη κι ένα μαχητικό MiG-29 της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας. Κι αυτό αποδεικνύει ότι το περιστατικό ήταν μια πράξη κρατικής τρομοκρατίας, που απαιτεί άμεση αντίδραση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα». Πρώην υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας, πρεσβευτής της χώρας στη Γαλλία, την Ισπανία και τη ν Πορτογαλία και νυν επικεφαλής της σκιώδους κυβέρνησης που έστησε η αντιπολίτευση μετά τις περσινές εκλογές, υποστήριξε ακόμη ότι ο ισχυρισμός για την απειλούμενη κατάρριψη προήλθε μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας.
Δεδομένα του ιστότοπου flightradar24.com δείχνουν ότι το αεροπλάνο εξετράπη της πορείας μόλις δύο λεπτά πριν περάσει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας.
Τον ισχυρισμό αυτό στηρίζει και ο Βαντίμ Λουκάσεβιτς, ειδικός σε θέματα αεροπλοϊας, από τη Μόσχα: «Για να το καταστήσουμε απολύτως σαφές, οι πιλότοι του αεροσκάφους της Ryanair, που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία, ακολουθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή την πορεία προς τον προορισμό τους το Βίλνιους.
Αναγκάστηκε να γυρίσουν πίσω υπό την απειλή ενός μαχητικού αεροσκάφους, όταν το αεροδρόμιο του Βίλνιους απείχε μόλις 45 μίλια και τα σύνορα της Λιθουανίας μόλις 19».
Υποστήριξε ακόμη ότι οι πιλότοι του Boeing «κατευθύνονταν προς τη Λιθουανία χωρίς να μειώσουν ταχύτητα (…) διέφευγαν από το μαχητικό και γύρισαν πίσω μόλις δύο λεπτά πριν περάσουν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας».
Άλλωστε και τα στοιχεία του flightradar.com δείχνουν ότι το αεροσκάφος δεν επιβράδυνε για να κατέβει στο συνηθισμένο γι’ αυτό το κομμάτι της πτήσης υψόμετρο, αλλά φαίνεται ότι πετούσε όσο το δυνατόν ταχύτερα προς τα σύνορα, προτού γυρίσει πίσω, προφανώς κατ’ εντολή του MiG-29.
«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους γύρισε πίσω μόνον όταν έλαβε προειδοποίηση από το λευκορωσικό μαχητικό, ότι σε περίπτωση που δεν υπακούσει, θα ανοίξει πυρ προτού βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», πρόσθεσε ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.