Κύκλους & πάνω από την Ελλάδα έκανε ο κινέζικος πύραυλος πριν καταλήξει στον Ινδικό Ωκεανό - Video από τη στιγμή της πτώσης

«Βόλτα» πάνω από την χώρα μας έκανε ο κινέζικος πύραυλος, πριν τελικά απομακρυνθεί και καταλήξει στον Ινδικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντα Μούσα, καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, παρ΄ότι κομμάτια του πυραύλου έπεσαν δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών, ο πύραυλος βρέθηκε πάνω και από την χώρα μας.

«Δεν ξέραμε που θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στην νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, περίπου Ορεστιάδα και μετά Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1.5 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη», επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Μοιάζει με έναν μετεωρίτη που πέφτει στη γη σπάνια βλέπουμε ένα τέτοιο θέαμα. Ουσιαστικά ήταν ένα αντικείμενο που πέφτει και βγάζει πίσω του καπνό. Γινόταν κομμάτια καθώς κατέβαινε.

Στον Ινδικό κατέληξαν τα απομεινάρια του κινέζικου πυραύλου

Επισημαίνεται ότι τα απομεινάρια του κινέζικου πυραύλου κατέληξαν τελικά στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πύραυλος με το όνομα «Μεγάλη Πορεία» που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια αλλά δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.

Δείτε Video από τη στιγμή της πτώσης:

NOTAM από την χώρα μας

Υπενθυμίζεται ότι η ανησυχία που προκλήθηκε για την πορεία του πυραύλου είχε οδηγήσει και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας να εκδώσει NOTAM το βράδυ του Σαββάτου.

Η ισχύς της, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ήταν από το 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46. Σάββατο

Η Ελλάδα βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, με την Πολιτική Προστασία να θέτει σε επιφυλακή όλους τους αρμόδιους φορείς με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η ζώνη εκτείνονταν από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).