Μέρκελ προς Ερντογάν: Να αποχωρήσουν άμεσα οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη

Την «ταχεία έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων» από τη Λιβύη ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη.

«Μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, οι εξελίξεις στη Συρία και η κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τη νέα λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης του πληθυσμού και στην προετοιμασία εκλογών στο τέλος του έτους.

«Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να διατηρηθεί επαρκής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε εκ νέου την σημασία εκτεταμένων και πιο εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.