To 38% των Ιταλών εγκρίνει τις δηλώσεις Ντράγκι περί «δικτάτορα Ερντογάν»-Πολλοί τον ήθελαν αυστηρότερο
To 38% των Ιταλών εγκρίνει τη στάση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις δηλώσεις με τις οποίες τον χαρακτήρισε «δικτάτορα», σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Swg.
Παράλληλα, το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «θα μπορούσε να είναι ακόμη σαφέστερος, και το 18% απαντά ότι «είναι λάθος, διότι με τον τρόπο αυτό τίθενται σε κίνδυνο οι σχέσεις με την Τουρκία». Το 21% δεν είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη.
Αναφορικά με την κατάσταση στην Λιβύη, το 69% του στατιστικού δείγματος είναι της άποψης ότι πρέπει να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις επί της κυβέρνησης της Τρίπολης, για να βελτιωθεί η κατάσταση των ξένων προσφύγων και μεταναστών στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, ενώ 21% δεν έχει μια σαφή γνώμη και το 10% είναι αντίθετο.
Στο ερώτημα αν η Ιταλία πρέπει να αναλάβει πιο δυναμικό ρόλο στην βόρειο Αφρική, από οικονομικής και πολιτικής απόψεως, το 57% απαντά καταφατικά, το ενώ το 28% δεν έχει διαμορφώσει άποψη επί του θέματος και το 15% είναι αντίθετο.
M. Ντράγκι: Δεν συμμεριζόμαστε την στάση αυτού του δικτάτορα»
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέση με την συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την συνάντηση του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπου την άφησε ουσιαστικά όρθια, καθώς υπήρχε μόνο μια θέση δίπλα του για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τα εξής:
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».