Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις σχεδόν από όλο τον κόσμο προς τον Τούρκο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από το Καλοκαίρι του 2020, μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί.
Η απόφαση ελήφθη και εφαρμόστηκε με προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ακύρωσε έτσι απόφαση του Κεμάλ Αττατούρκ, γυρίζοντας την πλάτη στην Ευρώπη.
Η Αγία Σοφία, σαν τζαμί ξέμεινε πια και από… ιμάμη
Ωστόσο, φαίνεται ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά την αρχική εθνικιστική ευφορία που προκάλεσε στην Τουρκία, μάλλον αύξησε τους «πονοκεφάλους» του Τούρκου προέδρου, καθώς όπως σημειώνεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel Online, σε άρθρο του με τίτλο «Ο ιμάμης που σίγησε», το τέμενος έχει μείνει χωρίς θρησκευτικό ηγέτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ορίστηκαν και πάλι ιμάμηδες για την Αγία Σοφία. Πρώτος ιμάμης είχε γίνει ο Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν, ο οποίος συνδέεται οικογενειακά με το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία και χαίρει υποστήριξης από συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους».
Παραίτηση μέσα σε οκτώ μόλις μήνες
Ωστόσο, «μετά από οκτώ μήνες, η θέση του έχει χηρεύσει. Στις 8 Απριλίου ο Μποϊνουνκαλίν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από ένα αξίωμα που του εξασφάλιζε ιδιαίτερη επιρροή.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του επιθυμεί να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Ωστόσο, η πολιτειoλόγος Πινάρ Τρεμπλάι πιστεύει ότι η απόφασή του μάλλον δεν ήταν απόλυτα οικειοθελής».
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, «τους προηγούμενους μήνες ο ιμάμης είχε αναμιχθεί σε πολιτικά ζητήματα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)», προσθέτοντας ότι «η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε μέλος του κόμματος και στον ιμάμη έγινε στις 7 Μαρτίου».
Προκλητικές δηλώσεις για τις γυναικοκτονίες
Το Spiegel δεμ αναφέρει πως: «Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δολοφονιών με θύματα γυναίκες στην Τουρκία και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών απασχολούσε την κοινή γνώμη.
Με σχόλιό του στο Twitter ο Μποϊνουνκαλίν θέλησε να το υποβαθμίσει: “Η δολοφονία είναι πάντα δολοφονία. Το φύλο δεν έχει σημασία”. Στη συνέχεια έγραψε ότι “οι συνεχείς αναφορές σε γυναικοκτονίες δεν είναι παρά προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, που θέλουν να κάνουν τη γυναίκα εχθρό του άνδρα”».
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Έζλεμ Ζενγκίν, βουλευτής του ΑΚΡ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ανάρμοστες», επέκρινε τη συγκυρία της δημοσίευσης στο Twitter και δήλωσε ότι «ο Μποϊνουνκαλίν είναι καλύτερα να κάνει τη δουλειά του». Κατά τα φαινόμενα, οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν τον ιμάμη στην παραίτηση και τώρα ο Ερντογάν θα πρέπει να βρει νέο ιμάμη και να ηρεμήσει τα πνεύματα στο κόμμα του.