Κρεσέντο υποκρισίας Ερντογάν, στη συνομιλία του με την Μέρκελ

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, για μία ακόμη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιστρέφει ευθαρσώς την πραγματικότητα.

Κατά την πρόσφατη συνομιλία του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ισχυρίστηκε πως είναι η Αθήνα εκείνη που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για διάλογο, καθώς η Τουρκία κατά τους ισχυρισμούς του προέδρου της, επιθυμεί την ειρήνη στη Μεσόγειο.

Στην τέταρτη συνομιλία των δύο ηγετών από το Δεκέμβριο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιχειρεί την προσέγγιση του Τούρκου προέδρου, την ώρα που η Τουρκία μαστίζεται από μια σφοδρή οικονομική κρίση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε υπέρ του διαλόγου.

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο αλλά θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στην κατεύθυνση αυτή. Οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν είπε είπε ακόμη ότι η όλοι είδαν τον θετικό αντίκτυπο που είχε ο διάλογος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας επαινώντας την Γερμανίδα καγκελάριο για την προσωπική της συμβολή στη δημιουργία αυτής της θετικής ατμόσφαιρας.

Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να διευθετηθούν υπό ένα συνολικό πρίσμα ζητήματα όπως εκείνο της απελευθέρωσης της βίζας, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της επικαιροποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα αναμένει η έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιλαμβάνει αντικειμενικές και εποικοδομητικές προτάσεις που θα αποβλέπουν με θετική ατζέντα στο μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και να οδεύουν σε μια κατεύθυνση που να βοηθήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.