Ισχυρές πιέσεις από ΠΟΥ και ΗΠΑ στην Κίνα για να δώσει επιπλέον στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

Πιέσεις στην Κίνα άσκησαν, χθες Σάββατο 14/2, οι ΗΠΑ και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου αυτή να δώσει περισσότερα στοιχεία για την πανδημία, την ώρα μάλιστα που η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση της ολοκληρώθηκε, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019.

«Υπάρχει ένα σύνολο σημείων που μας προκαλούν αγανάκτηση, αλλά επίσης και ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα»,υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το Πεκίνο θα δώσει στον ΠΟΥ τα στοιχεία που ζητεί προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει.

Ανησυχία από τον Λευκό Οίκο

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει «μεγάλες ανησυχίες για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την covid-19 και ερωτήματα γαι τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουν σε αυτά».

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος», σημείωσε στην ανακοίνωση αυτή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Υπό εξέταση το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο

Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κίνα φάνηκε να αποκλείουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο ο ιός SARS-CoV-2 να διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, μια υπόθεση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Παρ΄όλα αυτά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, φάνηκε να αλλάζει στάση την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι «όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι» για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Η εκδοχή του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας

Επισημαίνεται ότι υπό την προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί από τον ΠΟΥ, καθώς ο πρώην πρόεδρος κατηγορούσε τον οργανισμό ότι ήταν πολύ επιεικής απέναντι στην Κίνα. Μόλις ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την επιστροφή της Ουάσινγκτον στον ΠΟΥ.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η covid-19 προήλθε από τις νυχτερίδες και ενδέχεται να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πού και πότε ξεκίνησε στην πραγματικότητα η πανδημία, αν και καμία σημαντική εστία της δεν είχε αναφερθεί στην Ουχάν ή αλλού πριν τον Δεκέμβριο του 2019.