Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown-Σανίδα σωτηρίας οι μαζικοί εμβολιασμοί

Η Αττική βρίσκεται στο δεύτερο Σαββατοκύριακο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00, ενώ εδώ και ένα εικοσιτετράωρο σε Αχαΐα και Εύβοια έχει επιβληθεί καθεστώς αυστηρού lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη  πορεία των κρουσμάτων.

Παρά τα αυστηρά μέτρα, είναι νωρίς ακόμη για να υπάρχει επιδημιολογικό αποτύπωμα, ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν πως η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» την ώρα που τα νοσοκομεία πιέζονται, καθώς υπάρχει σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Ενόψει αυτής της πραγματικότητας, η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει με τα κυβερνητικά στελέχη πάντως μην προβαίνουν ακόμη σε οποιαδήποτε σχετική δήλωση.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας το Σάββατο στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι είναι νωρίς να δοθεί μια σαφής απάντηση αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο αυτό και συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας ότι «στα τέλη του μήνα θα δούμε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση η όχι. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή». Όπως τόνισε ο ίδιος, «προσπαθούμε με τα μέτρα που παίρνουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που θέλουμε να προλάβουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα τρίτο κύμα».

Αισιοδοξία από την επιχείρηση εμβολιασμών

Υπάρχει, ωστόσο, μία πτυχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας που προκαλεί αισιοδοξία και αυτή είναι η διαδικασία του εμβολιασμού. Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο της Helexpo στο Μαρούσι προκειμένου να επιθεωρήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο που θα ανοίξει τη Δευτέρα15 Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς θα συμβεί και με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει στους χώρους της ΔΕΘ Helexpo.

«Ξεπεράσαμε τους 500.000 εμβολιασμούς, έχουμε κλείσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία θα συνδράμουν με προσωπικό τα εμβολιαστικά αυτά κέντρα, τα οποία συνολικά θα είναι τέσσερα, προκειμένου όταν η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργήσει στο 100% να αγγίξουν τον στόχο των 20.000 εμβολιασμών την ημέρα συνολικά.