«Έπεσε έξω» η Ε.Ε με τα εμβόλια-Τσεχία και Ισπανία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Ολοένα και περισσότερο μειώνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ε.Ε, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις τους από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πέραν της Pfizer, που εδώ και αρκετές μέρες ανακοίνωσε αποστολή λιγότερων δόσεων, στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca, με τις προσδοκίες από τη συνάντηση να μην είναι υψηλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις με το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας δεν είναι 60%, αλλά ακόμα μεγαλύτερη, της τάξεως του 75%.

Αναστολή της επιχείρησης εμβολιασμού στη Μαδρίτη λόγω ελλείψεων

Στα πλαίσια αυτής της πραγματικότητας, οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Αγουάδο.

Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη, δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους.

Στην περιφέρεια της Μαδρίτης έχουν εμβολιαστεί ήδη 180.000 άνθρωποι αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία. «Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», επεσήμανε.

Στην Τσεχία σταματούν οι εμβολιασμοί για δύο εβδομάδες

Παράλληλα, και το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Η σύσταση απευθύνεται στον εκάστοτε περιφερειακό συντονιστή που θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση κάθε συγκεκριμένης περιοχής.

«Το Υπουργείο Υγείας συνιστά διακοπή των εμβολιασμών πρώτης δόσης και αναστολή ραντεβού για τέτοιους εμβολιασμούς για 14 ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μπαρμπόρα Πέτροβα. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί συνολικά 222.450 εμβόλια.