Ποιος θα παραδώσει στον Τζο Μπάιντεν την «πυρηνική μπάλα» - Οι πρόεδροι που την είχαν... χάσει

Μέσα σε έναν χαρακτηριστικό δερμάτινο χαρτοφύλακα που λόγω σχήματος, αποκαλείται «πυρηνική μπάλα ποδοσφαίρου» (αμερικανικού ποδοσφαίρου, ήτοι είναι πιο ελλειψοειδής), βρίσκεται το «κουμπί» για τα πυρηνικά των ΗΠΑ.

Όπου κι αν βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντα κοντά του βρίσκεται και ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος μεταφέρει τον χαρτοφύλακα και τον παραδίδει στον πρόεδρο, αν και όποτε, – κάτι που όλοι απεύχονται -, παραστεί η ανάγκη.

Μέσα στα πολλά ατοπήματα που πέφτει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται να προστεθεί και αυτό της παράδοσης στον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, των κωδικών του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα αναλάβει αυτό το κρίσιμο ιδιωτικό κομμάτι της διαδικασίας παράδοσης;

Παράδοση από τον απερχόμενο στο νέο πρόεδρο

Από τον καιρό που οι ΗΠΑ απέκτησαν πυρηνικά όπλα, η παράδοση λέει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει την «πυρηνική μπάλα» στον νέο αμέσως μετά την ορκωμοσία του, σε μια σύντομη τελετή στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Τραμπ θα απουσιάζει από την Ουάσινγκτον, καθώς αρνήθηκε να παραστεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν ή να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο, σήμερα τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά.

Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στη Φλόριντα, δίπλα του θα βρίσκεται αξιωματικός με την «πυρηνική μπάλα» της οποίας τον έλεγχο θα έχει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις 11:59:59 προ μεσημβρίας της Τετάρτης.

Με την ορκωμοσία στις 12 το μεσημέρι, στην Ουάσινγκτον, ο έλεγχος των πυρηνικών της χώρας θα περάσει αυτόματα στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον οποίο άλλος αξιωματικός θα παραδώσει τη «μπάλα» (υπάρχουν περισσότερες της μιας).

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης το μεσημέρι της Τετάρτης η «μπάλα» για τον Τζο Μπάιντεν θα ενεργοποιηθεί και θα απενεργοποιηθεί εκείνη που θα έχει μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε δευτερόλεπτο χωρίς ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της χώρας. Ο αξιωματικός θα επιστρέψει την «μπάλα» του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα και θα την παραδώσει στην Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Τι γίνεται κάθε φορά που… χάνεται η πυρηνική μπάλα;

Το ζήτημα της πυρηνικής μπάλας έχει στο παρελθόν προκαλέσει άγχος στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Και δεν είναι λίγες στην ιστορία, οι φορές που η…πυρηνική μπάλα είχε χαθεί!

Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι, για κάποιο διάστημα ήταν άγνωστο πού βρισκόταν. Επίσης, όταν πυροβολήθηκε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, η κάρτα με τους κωδικούς πετάχτηκε κατά λάθος στο νοσοκομείο, ενώ και ο Μπιλ Κλίντον είχε χάσει την μπάλα με την τύχη του πλανήτη, για κάποιους μήνες το 2000.