Νουθεσίες στην Τουρκία, εν όψει των διερευνητικών με την Ελλάδα, από τον Πίτερ Στάνο

Η Τουρκία είναι αναγκαίο να υιοθετήσει “εποικοδομητική συμπεριφορά” απέναντι στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Πίτερ Στάνο έστειλε το σαφές αυτό μήνυμα την Τρίτη, στη γείτονα χώρα, απαντώντας σε ερώτηση  σχετικά με την ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Πρόσθεσε δε, πως «εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι χρειάζεται στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, οι Έλληνες εταίροι μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να λάβουν τέτοια στήριξη. Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωσης στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Είναι καλό,, εάν οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις μεταφραστούν σε σταθερές πράξεις» κατέληξε.