Από την αρχή της πανδημίας κορωνοϊού, στην Ιταλία μολύνθηκαν 89.879 γιατροί και νοσηλευτές, σύμφωνα με στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας.
Τους τελευταίους έντεκα μήνες, έχασαν την ζωή τους από τον ιό 273 γιατροί. Δεν είναι τυχαίο, τονίζει το Ινστιτούτο, ότι η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε ακριβώς από τις κατηγορίες αυτές. Μόνο τον τελευταίο μήνα, τα νέα κρούσματα covid-19 σε γιατρούς και νοσηλευτές ήταν 16.923.
Την ίδια ώρα, όμως, έχει σημάνει συναγερμός για την αρνητική στάση σημαντικού ποσοστού του προσωπικού των οίκων ευγηρίας, σε ό,τι αφορά την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία ξεκίνησε χθες και στην Ιταλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, για παράδειγμα, υπάρχουν οίκοι ευγηρίας στους οποίους μόνον το 10% του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού δήλωσε ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί.
Προς το παρόν, στην Ιταλία ο εμβολιασμός κατά του κορωνοίού είναι εθελοντικός, αλλά η εφημερίδα προσθέτει πώς υπάρχουν ιδιοκτήτες των οίκων αυτών, οι οποίοι άφησαν να διαρρεύσει ότι σε περίπτωση νέων εστιών μόλυνσης, με ολέθριες συνέπειες για τους ηλικιωμένους, θα θεωρήσουν υπεύθυνο το προσωπικό που αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο.
Στην πόλη της Μπρέσια, παράλληλα (στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία χτυπήθηκε πιο σκληρά από κάθε άλλη περιοχή της Ιταλίας από τον ιό), μόνο το 20% του προσωπικού των ιδρυμάτων που φιλοξενούν ηλικιωμένους έχει δηλώσει ότι θα κάνει το εμβόλιο. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου νοσηλευτών της περιοχής, Κλάουντιο Σιλέο, δήλωσε ότι «μετά τη δοκιμασία που πέρασε η βόρεια Ιταλία, η στάση αυτή είναι ασύλληπτη και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξουν γνώμη οι περισσότερη συνάδελφοί του».
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πάντως, δεν αποκλείεται τελικά η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να αποφασίσει ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών και οίκων ευγηρίας απαιτείται να γίνει υποχρεωτική.