Έπεσε η κυβέρνηση στο Ισραήλ: Το παρασκήνιο & η πολιτική απειλή για τον Νετανιάχου - Τον Μάρτιο οι εκλογές

Έπεσε χθες τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά την αποτυχία υπερψήφισης του προϋπολογισμού από την Κνεσέτ, γεγονός που οδηγεί το Ισραήλ σε νέα πολιτική περιπέτεια και σε πρόωρες εκλογές στις 23 Μαρτίου.

Θα πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μέσα σε δύο χρόνια – μια αναμέτρηση, στην οποί οδηγεί αναγκαστικά η διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας του Λικούντ, του κόμματος του Μπένζαμιν Νετανιάχου, και του κόμματος Μπλε και Λευκό του οποίου ηγεσία ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Μπένι Γκαντς.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονταν σε τροχιά διαρκών συγκρούσεων σχεδόν από την αρχή της θητείας τους, όμως οι εντάσεις κλιμακώθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.

Ο Νετανιάχου “έσπασε” την συμφωνία της συγκυβέρνησης

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα όριζε πως ο Νετανιάχου θα κρατούσε την πρωθυπουργία για 18 μήνες και στην συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2021, θα παρέδιδε την σκυτάλη στον Γκαντς. Όριζε επίσης πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021.

Ο Μπέναζαμιν Νετανιάχου όμως υπαναχώρησε από την δέσμευσή του και ζήτησε να εγκριθεί προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο κυβερνητικός εταίρος του καταλόγισε προσωπική πολιτική σκοπιμότητα και επιχείρηση υηπονόμευσης της συμφωνίας για κυλιόμενη πρωθυπουργία – ισραηλινοί αναλυτές, δε, εκτιμούν ότι ο Μπένζαμιν Νετανιάχου πιθανώς και να επιδίωξε τις πρόωρες εκλογές για να κερδίσει μια καθαρή νέα θητεία.

Η δίκη για την διαφθορά και η “απειλή” Σάαρ

Το πολιτικό σκηνικό όμως είναι εξαιρετικά σύνθετο και η εκλογική νίκη του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν θεωρείται δεδομένη. Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου είναι μεν ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ, αλλά στην παρούσα συγκυρία είναι αντιμέτωπος με διπλή θύελλα: Αφενός με το κύμα επικρίσεων κατά της κυβέρνησής του για την δραματική εξάπλωση της πανδημίας στο Ισραήλ και αφετέρου με την εναντίον του δικαστική δίωξη για διαφθορά – την πρώτη δίκη με αυτές τις κατηγορίες στην οποία έχει οδηγηθεί ποτέ ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στις εκλογές του Μαρτίου θα έχει επίσης να αντιμετωπίσει και μια νέα πολιτική «απειλή», τον ανερχόμενο αστέρα της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ: Πρόκειται για τον Γκιντεόν Σάαρ, που αποχώρησε από το Λικούντ και αντιπολιτεύεται εκ δεξιών τον Νετανιάχου.

Σύμφωνα δε, με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες το βράδυ η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, ο Σάαρ δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου.