Δεν έχει λήξει το ζήτημα των κυρώσεων: Η Γερμανία φρενάρει μεγάλο project της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Επιπλέον κυρώσεις τον Μάρτιο συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό ορίζοντα διαφαίνεται το ενδεχόμενο σημαντικών επιπλέον κυρώσεων και σε οντότητες, όχι μόνο σε άτομα, όπως είχε καταγραφεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής πριν από μία εβδομάδα, αναφορικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ δείχνουν να βρίσκονται πραγματικά στο ναδίρ.
Την ίδια ώρα, μετά την Αμερική, «χειρόφρενο» σε ένα από τα μεγάλα project της κραταιάς SSB (τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας) βάζει και η Γερμανία, ως αντίδραση για τη συμμετοχή της Άγκυρας στον πόλεμο της Συρίας.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στην τουρκική εθνοσυνέλευση με τον επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
«Η σύμβαση έλεγε πως το πρώτο άρμα μάχης ALTAY θα είναι ετοιμοπαράδοτο εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Που είναι το άρμα μάχης; Τουλάχιστον ας μας φέρουν ένα παιχνίδι ως άρμα μάχης να το βλέπουμε», σημείωσε ο Κιλιτσντάρογλου.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι σταματάει την εξαγωγή των κινητήρων στην Άγκυρα.
«Η Γερμανία την περίοδο αυτή δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και για το λόγο αυτό η παράδοση καθυστερεί. Όμως με τις δικές μας δυνατότητες ένα πρωτότυπο έχει παρουσιαστεί», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Ακσμπάσογλου.
Πιθανές επιπλέον κυρώσεις τον Μάρτιο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή ( ΣΚΑΪ), είναι πλέον πιθανό τον Μάρτιο, να υπάρχουν πολλές επιπλέον κληρώσεις αν η έκθεση του ύπατου εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, είναι αρνητική σε σχέση με τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η εντολή στον Ζ. Μπορέλ να υποβάλει «έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τσαβούσογλου για αμερικανικές κυρώσεις: Εξετάζουμε αντίποινα
Στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας προχώρησε για μια ακόμη φορά χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη για το πάγωμα των διερευνητικών επαφών.
«Το “Oruc Reis” επέστρεψε, επειδή είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του. Υπήρξαν δύο ευκαιρίες πριν. Τότε ήταν που επέστρεψε για συντήρηση. Πριν από αυτό, ο πρόεδρός μας καθυστέρησε λίγο τις εργασίες του, κατόπιν αιτήματος της Μέρκελ. Έδωσε άλλη μία ευκαιρία στη διπλωματία.
Στη συνέχεια, αποσύρθηκε για συντήρηση, όμως τώρα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του.
Τι δικαιολογία θα βρει η Ελλάδα τώρα; Θέλετε διάλογο μαζί μας ως δύο γείτονες; Θέλετε να λύσετε προβλήματα διά του διαλόγου; Ή θα συνεχίσετε να αναζητάτε καταφύγιο πίσω από την Ε.Ε.; Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Άγκυρα έχει δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και πως δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της. Ο ίδιος πρότεινε για άλλη μια φορά τη διοργάνωση της Διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.