"Πυρετός" ανησυχίας από το κορωνοδείπνο του Γάλλου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής

Απομονωμένος από την Πέμπτη στο μέγαρο των Ηλυσίων με κορωνοϊό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που τον συνάντησαν στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, άρχισαν να ανησυχούν και να υποβάλλονται σε τεστ.

Την ίδια στιγμή μέγα ζήτημα έχει ανακύψει στη Γαλλία, ύστερα από την αποκάλυψη του περιοδικού Le Point, ότι ο Γάλλος πρόεδρος συμμετείχε σε «κορωνο-δείπνο» με πολλά άτομα, που κράτησε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, την ώρα που οι Γάλλοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μετά τις 9 το βράδυ.

Το δείπνο έγινε cluster μετάδοσης του κορονοϊού

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Le Point, το δείπνο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με θέμα συζήτησης τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο αλλά και το δημοψήφισμα, το οποίο εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. Τελικά όμως εξελίχθηκε σε πραγματική εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι παριστάμενοι οι οποίοι ήταν παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο των έξι ατόμων κάθισαν γύρω από ένα «μεγάλο τραπέζι 15 μέτρων» και εκεί μεταξύ θαλασσινών και κρασιού, μίλησαν για τα θέματα της ατζέντας.

Απέναντι από τον Μακρόν καθόταν ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, στα δεξιά του ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Αλέξις Κολέρ και στα αριστερά του ο πρόεδρος της Βουλής Ρισάρ Φεράν. Αυτοί οι τρεις θεωρείται ότι έχουν εκτεθεί περισσότερο από κάθε άλλον στον κορωνοϊό, ενώ συνολικά στο τραπέζι ήταν 10 άνθρωποι.

Στην δε διάρκεια του δείπνου μπορεί να κρατήθηκαν οι απαιτούμενες αποστάσεις και οι συμμετέχοντες να φορούσαν μάσκες, αλλά αμέσως μετά «ακολούθησαν πηγαδάκια και οι αποστάσεις ξεχάστηκαν». «Αυτό ήταν πραγματικό cluster» ανέφερε πηγή που μίλησε στη Le Point.

Επιπλέον, πέρα από την παραβίαση στο όριο των παρευρισκόμενων, πληροφορίες θέλουν το δείπνο να ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, παραβιάζοντας, έτσι, και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μακρόν ζήτησε να προετοιμαστεί το αεροπλάνο του για αναχώρηση στις 12 -Το Politico εξηγεί γιατί το έκανε | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Reuters: Ο Μακρόν κόλλησε τον ιό στην σύνοδο κορυφής

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, του πρακτορείου Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είναι «πολύ πιθανό» να κόλλησε κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η παρουσία Μακρόν, άλλωστε, στην σύνοδο κορυφής όπως και οι μετέπειτα συναντήσεις του με ξένους ηγέτες πυροδότησαν κι έναν  μαραθώνιο ιχνηλάτησης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Μακρόν είχε συμπτώματα από το πρωί της Τετάρτης

Μπορεί επίσης η ενημέρωση της γαλλικής Προεδρίας να αναφέρει πως ο Μακρόν έχει ελαφρά συμπτώματα, ωστόσο οι πληροφορίες της Le Point τον θέλουν να έχει καταρροή και βήχα από την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος Μακρόν, έχοντας ήδη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου, ανακοίνωσε πως συνεχίζει να εργάζεται από το γραφείο του. Η ασθένεια του Μακρόν έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που τον συνάντησαν πριν από λίγες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. –γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα των πηγών του γαλλικού περιοδικού, την Τετάρτη στο δείπνο, ο πρόεδρος Μακρόν είχε ήδη συμπτώματα!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι είναι αρνητικά τα τεστ που έκαναν μετά τη Σύνοδο.

Ασθενής ο Μακρόν… πυρετός στους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής - To κορωνοδείπνο του Γάλλου προέδρου που τρομάζει

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είναι επίσης αρνητικός αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, για προληπτικούς λόγους. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον Μακρόν στο Ελιζέ την Δευτέρα και στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι δύο ηγέτες φορούσαν μάσκες και δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Από τη Λισαβόνα έγινε επίσης γνωστό ότι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα βρέθηκε αρνητικός στον ιό, όπως αρνητικός ήταν και ο Μίχολ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος υποβλήθηκε προληπτικά σε εξετάσεις επειδή είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Μακρόν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δεν σχεδιάζει να απομονωθεί», δήλωσε εκπρόσωπός της. Αν και η κα ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Μακρόν αυτή την εβδομάδα, διευκρινίστηκε πως η συνάντηση δεν αποτελούσε στενή επαφή.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο τέταρτος ηγέτης μεγάλης χώρας (μετά τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου) που ασθενεί με τη νόσο Covid.

Σε απομόνωση παραμένει και η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Μπριζίτ Μακρόν, –για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, καθώς είχε αυτοαπομονωθεί και τον Σεπτέμβριο για αρκετές ημέρες, όταν είχε έρθει σε επαφή με φορέα κορωνοϊού.