Γκάφα Βελγίδας υπουργού αποκάλυψε τις τιμές των εμβολίων κατά της Covid-19

Άγνωστες παρέμεναν μέχρι σήμερα, οι τιμές με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαγόρασε τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από τις έξι εταιρείες με τις οποίες έκανε τις σχετικές συμφωνίες.

Κι αυτό, διότι η Κομισιόν υποστήριζε ότι επρόκειτο για «εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας», οι λεπτομέρειες των οποίων παρέμεναστικές, ενδεχομένως και για λόγους ασφάλειας.

Το μεγάλο λάθος

Ωστόσο, η Βελγίδα υφυπουργός Προϋπολογισμού, Εύα ντε Μπλίκερ, σε μια γκάφα άνευ προηγουμένου, αποκάλυψε τις τιμές αυτές, και μάλιστα μέσω Twitter, όπου και τις ανέβασε προφανώς κατά λάθος.

Το επίμαχο tweet διεγράφη σε «χρόνο μηδέν», ωστόσο, πολλοί χρήστες του μέσου, μεταξύ των οποίων και το Politico, κράτησαν screenshot της ανάρτησης και πλέον το μυστικό δεν είναι μυστικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάρτηση της ντε Μπλίκερ, η Κομισιόν πληρώνει τα εξής ποσά για κάθε δόση εμβολίου:

  • Πανεπιστήμιο Οξφόρδης/AstraZeneca: €1,78
  • Johnson & Johnson: $8,50
  • Sanofi/GSK: €7,56
  • BioNTech/Pfizer: €12
  • CureVac: €10
  • Moderna: $18

Η ντε Μπλίκερ απέδωσε τη διαρροή σε «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας» της, ενώ. απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της παραβίασης της εμπιστευτικότητας, η ίδια σημείωσε ότι το λάθος αυτό δεν θα «θέσει σε κίνδυνο τίποτα» σχετικά με την πρόσβαση του Βελγίου στα εμβόλια.

Η Κομισιόν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «οι τιμές των εμβολίων αποτελούν εμπιστευτικές πληροφορίες».