O πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία να επανεξετάσει την απόφασή της για τους S-400, όμως η Άγκυρα δεν το έχει πράξει και είναι ορθό να επιβάλει κυρώσεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει κύρωση στους Τούρκους γι’ αυτό.
Ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος διδάσκει διπλωματική πρακτική και διεθνείς σχέσεις στο Harvard, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων για πάνω από μια γενιά. «Πρέπει κάποιος να πάει πίσω τέσσερις και πέντε δεκαετίες για να βρει παρόμοια δύσκολη στιγμή, λόγω της απόφασης της Τουρκίας για τους S-400, που είναι πολύ επικίνδυνη», σημείωσε.
Μιλώντας για τη σημερινή Τουρκία, είπε πως έχει γίνει με πολλούς τρόπους αυταρχική, με επικεφαλής έναν αυταρχικό ηγέτη, τονίζοντας ότι δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις μια δημοκρατία.
Η Τουρκία αδίκως αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως η Τουρκία αμφισβητεί αδίκως την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στα δικαιώματα για φυσικό αέριο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκολας Μπερνς υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, συμπληρώνοντας τα εξής: «Εάν οι Τούρκοι αποχωρήσουν; Αμφιβάλλω.
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτούς, αλλά ίσως υπάρχει κάποια στιγμή όπου πρέπει να παραγκωνιστούν οι Τούρκοι».
Ανέφερε δε ότι το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μεταξύ του 1967 και του 1974, και συμπλήρωσε πως ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή του ίδιου θέματος σήμερα με την Τουρκία.
Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, επειδή συμπεριφέρεται με αυταρχικό τρόπο, όπως επίσης στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Εξήγησε πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ είναι δημοκρατικοί οργανισμοί- συμμαχίες δημοκρατιών και δεν επιθυμούμε να έχουμε αυταρχικές χώρες.