Οργισμένη η Άγκυρα μετά τις κυρώσεις από την Ουάσινγκτον-Απειλεί με αντίποινα

Η Άγκυρα χαρακτήρισε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν σε βάρος της οι ΗΠΑ για την αγορά και απόκτηση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, διαμηνύοντας ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για «ανεξήγητες» κυρώσεις, αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η τουρκική πλευρά, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της Άγκυρας να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον νατοϊκό της σύμμαχο να αναθεωρήσει την «άδικη» απόφαση που αναμένεται να δημιουργήσει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.

Ερντογάν: Οι κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Σημειώνεται ότι πριν ακόμη ανακοινωθούν οι κυρώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της. Προβλέπεται ακόμη απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.