Νέα τουρκική πρόκληση: Το Oruc Reis, έφυγε ξανά από το λιμάνι της Αττάλειας

Εκτός λιμανιού της Αττάλειας βρίσκεται ξανά τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, όπως καταγράφεται από τον ιστότοπο MarineTraffic.

Το Oruc Reis κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 11 κόμβων, παράλληλα με τις τουρκικές ακτές. Ο προορισμός του είναι άγνωστος, ενώ δεν δείχνει να συνοδεύεται από σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex ως απάντηση σε ελληνικές Navtex, αξιώνοντας αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και ειδικότερα της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Τήλου και της Χάλκης.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα και το δηλώνει ευθαρσώς πια,  είναι να γίνει διάλογος άνευ όρων με την Ελλάδα προκειμένου να θέσει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έκανε ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας», επέμεινε ο κ. Πέτσας αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ συγκεκριμένα επισήμανε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

– «Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση.

– Διευρύνει τη λίστα των υποκείμενων σε κυρώσεις προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Σύνδεσης.

– Καλεί τη γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Καταδικάζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και καλεί την Τουρκία σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

– Επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.

Όλα αυτά είναι βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Πιο αργά ίσως, από όσο θα θέλαμε».

Κλείνοντας επί του θέματος ο κ. Πέτσας τόνισε: «Αλλά όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά».