Αποστρατικοποίηση έξι νησιών μας, ζητά με νέες Navtex η Τουρκία

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα από την λήξη της Συνόδου Κορυφής, όπου ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων σε σχέση με την Τουρκία, η Άγκυρα επανήλθε δριμύτερη στη γνωστή τακτική ξανά των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας.

Με νέες Navtex η γειτονική χώρα θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου.

Πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη

Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναθεώρησή της, όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι επιτρέπει οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι υπό την ομηρία, της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα με καλή πρόθεση και μέσω διαλόγου, δεν βρίσκουμε σωστή τη στάση που επιδεικνύει. Είναι εντελώς λάθος οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι όμηροι των τεχνασμάτων δύο κρατών», τόνισε.