Η αμερικανική Γερουσία έδωσε το «πράσινο φως» για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

H Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις, είχε ήδη εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε αυτό προβλέπονται μέτρα καθυστέρησης ή παρεμπόδισης της προγραμματισμένης απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας παράλληλα τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οργή των Γερουσιαστών για τις τουρκικές ενέργειες

Σημειώνεται ότι η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισε υπέρ των κυρώσεων με το συντριπτικό 18 υπέρ, έναντι 4 κατά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζιμ Ρις, επικεφαλής της επιτροπής, που εισήγαγε το νομοσχέδιο προς ψήφιση μαζί με τον δημοκρατικό Γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ επεσήμανε στο Reuters ότι ότι «τώρα είναι η ώρα για την Γερουσία να παραμείνει ενωμένη και να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επίδραση των κυρώσεων αυτών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υπήρξαν και άλλοι που εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους S-400 από τη Ρωσία.

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε το αμυντικό νομοσχέδιο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπενθυμίζεται ότι το αμυντικό αυτό νομοσχέδιο, δαπανών ύψους 740 δισ., είχε περάσει νωρίτερα, επίσης με συντριπτική πλειοψηφία, και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, κάτι που διασφαλίζει ότι το νομοθετικό σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο, το οποίο κατέστησε σαφές πως θα θέσει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.