Κορωνοϊός: Από τις 5 Ιανουαρίου αρχίζει υπό προϋποθέσεις ο εμβολιασμός στο Βέλγιο

Στις 5 Ιανουαρίου το Βέλγιο θα αρχίσει να εμβολιάζει τους πολίτες με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου, όπως μεταδίδει η βελγική ιστοσελίδα brusselstimes.com.

«Η στρατηγική εμβολιασμού θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Ντε Κροο μιλώντας στο VRT News. «Είναι σημαντικό να το κάνουμε σωστό. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε, αλλά στις 5 Ιανουαρίου θα είμαστε έτοιμοι, όπως και άλλες χώρες», συμπλήρωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

«Τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συνέχισε. «Αλλά μόλις τα εμβόλια είναι έτοιμα, εμείς ως χώρα θα είμαστε έτοιμοι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Βέλγους, το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε. Ακόμη τόνισε πως ο εμβολιασμός των Βέλγων θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο. «Θα ξεκινήσουμε πρώτα με συγκεκριμένες ομάδες και μετά θα ολοκληρώσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Ντε Κροο.

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη στρατηγική εμβολιασμού

Σημειώνεται πως η διυπουργική διάσκεψη για τη Δημόσια Υγεία στο Βέλγιο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τη στρατηγική του εμβολιασμού. Η στρατηγική θα πρέπει να αποφασιστεί τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές ηγεσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τοπικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκκε δήλωσε ότι θα υποβάλει το ομοσπονδιακό του σχέδιο σε μία στενή ομάδα που αποτελείται από τον πρωθυπουργό και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης απόψε το βράδυ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga οι υπουργοί δεν έφτασαν ποτέ σε συμφωνία για τη στρατηγική του εμβολιασμού και θα έχουν νέα συνάντηση αύριο Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής η χορήγηση του εμβολίου θα γίνει την ίδια ημερομηνία στις χώρες της Ε.Ε κατά αναλογία των πληθυσμών τους. Έτσι λοιπόν δεν αποκλείεται η 5η Ιανουαρίου να είναι η ημερομηνία «κλειδί» τόσο για τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και για την Ελλάδα.