«Ευχαριστούμε που υπήρξες Ντιέγκο»: Μαζική αγρύπνια & θρήνος στην κηδεία του Μαραντόνα (Εικόνες & Video)

Από τις 00:53 της Παρασκευής (27/11, σε ώρα Ελλάδας), ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, Ντιέγκο Μαραντόνα, ετάφη στο κοιμητήριο Jardin της Μπέλα Βίστα, δίπλα στους τάφους της μητέρας του Τότα και του πατέρα του Δον Ντιέγκο.

O Ντιέγκο Μαραντόνα στην αιωνιότητα: Θρήνος σε κηδεία και λαϊκό προσκύνημα | Έθνος

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τα στενά συγγενικά του πρόσωπα, η πρώην σύζυγός του, Κλαούντια Βιγιαφάνιε και οι δύο κόρες τους Ντάλμα και Τζιανίνα, τα αδέρφια του, αλλά και 25 άτομα ακόμα από το πολύ στενό  οικογενειακό κύκλο του μεγάλου Αργεντινού άσου, είπαν το τελευταίο «αντίο» στον παίκτη και τον άνθρωπο που αποτέλεσε το μεγαλύτερο σύμβολο της Αργεντινής και έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών.

Μαραντόνα : Ο Θεός δεν μένει πια εδώ – Παγκόσμια θλίψη για τον μάγο του ποδοσφαίρου - ΤΑ ΝΕΑ

Έξω από το Jardin, χιλιάδες κόσμου με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούσε με το δικό του τρόπο τον «Ντιεγκίτο», τον μάγο, τον θεό της μπάλας, τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, που «έφυγε» από τη ζωή το μεσημέρι της Τετάρτης (25/11), έπειτα από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 60 ετών.

Η συγκίνηση είναι παγκόσμια, αλλά στην Αργεντινή και την Νάπολη της Ιταλίας, όπου ο Μαραντόνα είχε απογειώσει την τοπική ομάδα, οι εκδηλώσεις λατρείας, ήταν συγκλονιστικές.

Εκατοντάδες άτομα, προσπάθησαν να προσεγγίσουν την τελετή κι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις (δημιουργήθηκαν αρκετές εστίες έντασης, όπως συνέβη και το απόγευμα έξω από την Casa Rosada), με τον κόσμο να ενημερώνεται λίγο μετά τη 01:00 πως ολοκληρώθηκε η ταφή και να ξεσπάει ξανά σε λυγμούς και να εκφράζεται μαζικά,  τραγουδώντας, για να τιμήσει τον «δικό» του Ντιέγκο.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Δίπλα στους γονείς του αναπαύεται ο θρύλος του ποδοσφαίρου-Θρήνος σε Αργεντινή και Νάπολη | Cretapost.gr

Βαθιά συγκίνηση και εκκωφαντική σιωπή την στιγμή της ταφής

Όταν το φέρετρο, σκεπασμένο με σημαία της Αργεντινής, εκείνη που αγαπούσε και υπερασπίστηκε τόσο πολύ, κατέβηκε στον τάφο, επικράτησε πραγματικά μία εκωφαντική, μία απόκοσμη σιωπή…

ΣΟΚ! Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Έσπασε από σπαρακτικά λόγια αποχαιρετισμού και λυγμούς. Και φυσικά, από το τελευταίο χειροκρότημα για τον καλύτερο όλων. Ένα χειροκρότημα που του έδωσε ο λαός, αυτό το χειροκρότημα που συνεχίζει να του δίνει όλη η χώρα. Στα 60 του, με χιλιάδες ζωές σε μία μόνο, ο Ντιέγκο είπε αντίο αφήνοντας πλήθος κόσμου συγκλονισμένο, από το φευγιό ενός συμβόλου.

«Μας πήγες στην κορυφή του κόσμου. Μας έκανες πάρα πολύ χαρούμενους. Ήσουν ο καλύτερος απ΄ όλους. Ευχαριστώ που υπήρξες Ντιέγκο»

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες αποφάσισε τριήμερο εθνικό πένθος. Η πρώην σύζυγός του Μαραντόνα, Κλαούντια Βιγιαφάνιε και οι δύο κόρες τους, Ντάλμα και Τζιανίνα, έφθασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο προεδρικό μέγαρο, ακολουθούμενες από εν ενεργεία και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και φυσικά από τους συμπαίκτες του, τους οποίους οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986. Εκεί μεταφέρθηκε και η σορός του Μαραντόνα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί μπροστά στο «Casa Rosada» για να αποχαιρετήσουν το είδωλο τους.

 

«Μας πήγες στην κορυφή του κόσμου. Μας έκανες πάρα πολύ χαρούμενους. Ήσουν ο καλύτερος απ΄ όλους. Ευχαριστώ που υπήρξες Ντιέγκο», δήλωσε ο Φερνάντες.

Ο Μαραντόνα υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι, ο εκφραστής ενός ολόκληρου λαού, που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες από την οικονομική και κοινωνική ανέχεια. Άλλωστε, σε τέτοιες συνθήκες ασύλληπτης, απόλυτης φτώχειας γεννήθηκε, ο εμβληματικός Μαραντόνα, φθάνοντας από το απόλυτο τίποτα, στα πάντα και στην κορυφή του κόσμου.

Εφυγε από κοντά μας ο Ντιέγκο Μαραντόνα - ΤΑ ΝΕΑ

Στην περιοχή της Μπόκα, στο Μπουένος Άιρες, αλλά και στην Ευρώπη, στην Νάπολη και στην Βαρκελώνη, όπου μεγαλούργησε ο Μαραντόνα, η θλίψη και το πένθος κυριαρχούν στους απλούς ανθρώπους.

Τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας, δείχνουν ότι ο Μαραντόνα πέθανε από «δευτερογενές οξύ πνευμονικό οίδημα, που επιδείνωσε την χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και συγκεκριμένα μια καρδιά με διασταλμένη καρδιομυοπάθεια».

Ξάγρυπνη η Αργεντινή επί δύο μερόνυχτα…

Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας κοντά στα γήπεδα των συλλόγων όπου ο Μαραντόνα έπαιξε ποδόσφαιρο. Από το Μπουένος Άιρες (Αρχεντίνος Τζούνιορς και Μπόκα Τζούνιορς), στο Ροζάριο (Νιούελς Ολντ Μπόϊς) και στην Λα Πλάτα, όπου διετέλεσε προπονητής μέχρι τον θάνατο του.

 

Το ίδιο εξάλλου, συνέβη και στο γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ, της «μισητής αντιπάλου» της Μπόκα Τζούνιορς. Άλλωστε, ο Μαραντόνα ήταν και παραμένει ο άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει τους Αργεντινούς.

Εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι, είχαν συγκεντρωθει γύρω από τον Οβελίσκο της πρωτεύουσας, ένα παραδοσιακό μέρος για τον εορτασμό αθλητικών εκδηλώσεων.

Ένας ολόκληρος λαός, έσωσε έτσι στον Ντιέγκο Μαραντόνα, την πιο μαζική και συγκλονιστική αγρύπνια, προτού εκείνος οδηγηθεί στην τελευταία του, κατοικία, αποχαιρετώντας τον…