Αντιμέτωπη μ’ ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού στις αρχές του επόμενου χρόνου φοβάται ο ΠΟΥ ότι θα βρεθεί η Ευρώπη λόγω της «ατελούς» απάντησης στην υγειονομική κρίση.
Όπως δήλωσε σε ελβετικές εφημερίδες ο απεσταλμένος του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Ναβάρο, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, που ετοιμάζονται τώρα σταδιακά να χαλαρώσουν το δεύτερο lockdown, «έχασαν την ευκαιρία να χτίσουν τις αναγκαίες υποδομές κατά τους θερινούς μήνες, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα. Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα κι αν δεν οικοδομήσουν τις αναγκαίες υποδομές θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του επόμενου έτους».
Αν και πνέει άνεμος αισιοδοξίας το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στα εμβόλια κατά της Covid-19, η Γηραιά Ήπειρος παραμένει ακόμη στο έλεος του δεύτερου κύματος της πανδημίας με πολύ μεγάλους αριθμούς νέων κρουσμάτων και εκατοντάδες νέους θανάτους καθημερινά στις μεγαλύτερες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης. Ο Ναβάρο εξέφρασε την ανησυχία του για την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων έστω και με περιοριστικά μέτρα και υποχρεωτική χρήση μασκών προστασίας στα λιφτ, σε αντίθεση με άλλες γειτονικές της χώρες, όπως η Αυστρία. «Όταν αρχίσουν να υποχωρούν τα κρούσματα – και θα γίνει αυτό – τότε μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα. Αλλά τώρα; Πρέπει να ξανανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποίους όρους;»
Η Ασία τα πάει καλύτερα από την Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας
Ο Ναβάρο έπλεξε αντίθετα το εγκώμιο χωρών της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, όπου τα κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. «Ο κόσμος μετέχει στην προσπάθεια, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσχεραίνουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, φορούν μάσκες, μπαίνουν σε απομόνωση όταν νοσούν, πλένουν τα χέρια τους, καθαρίζουν τις επιφάνειες, προστατεύουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες», είπε επισημαίνοντας ότι χώρες στην Ασία δεν έσπευσαν να χαλαρώσουν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα. «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μειωθούν οι αριθμοί [κρουσμάτων και θανάτων] και να παραμείνουν χαμηλοί. Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ατελής», τόνισε.
Στην Ευρώπη καταμετρώνται καθημερινά πάνω από 200.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ημερησίως και χιλιάδες θάνατοι, ξεπερνώντας σε κάποιες χώρες τα θλιβερά ποσοστά της περασμένης άνοιξης. Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε σφοδρά από την πανδημία, καταγράφει πλέον γύρω στους 650 θανάτους τη μέρα, περίπου τόσους όσους και τον περασμένο Απρίλιο. Η Γαλλία θρηνεί καθημερινά γύρω στους 600 νεκρούς, η Ισπανία γύρω στους 260 αν και οι αριθμοί αυτοί μειώνονται στις δύο χώρες. Στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα παραμένουν στα σταθερά επίπεδα, η Άνγκελα Μέρκελ – που συμπλήρωσε την Κυριακή 15 χρόνια στο τιμόνι της χώρας – πιέζει τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων να συμφωνήσουν σε σκληρότερα μέτρα και θα έχει νέα συνάντηση με τους πρωθυπουργούς τους την Τετάρτη.
Ενθαρρυντικά νέα από την κούρσα των εμβολίων
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές αρκετών εμβολίων έδωσαν φτερά στις ελπίδες για μια σημαντική νίκη στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά η διανομή τους αναμένεται να διαρκέσει μήνες, λόγος για τον οποίο οι ειδικοί επιμένουν στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο που παρασκευάζει εμφάνισε αποτελεσματικότητα 70% που έφθασε το 90% με την κατάλληλη δοσολογία. Τα αντίστοιχα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Μoderna είχαν προηγουμένως θέσει ψηλά τον πήχη με αποτελεσματικότητα που άγγιζε το 95% στις κλινικές δοκιμές τους, αλλά όπως επισημαίνουν ειδικοί είναι ευκολότερη η φύλαξη και άρα και η διανομή ανά την υφήλιο του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έναντι άλλων υποψήφιων εμβολίων που έχουν εμφανίσει πολύ καλά αποτελέσματα έως τώρα.