Απειλές για κυρώσεις στην Τουρκία: Παρεμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει ύποπτο σκάφος στα ανοιχτά της Λιβύης
Η Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως αναφέρει σήμερα το περιοδικό «Der Spiegel» στην ιστοσελίδα του.
Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη, σκληραίνοντας κατάφωρα το παιχνίδι για τον έλεγχο της βορειοαφρικανικής χώρας και παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ελέγξουν την κατάσταση, η οποία έχει οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση τη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Διαμαρτυρία από την Άγκυρα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.
Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.
«Κενό γράμμα» η επιχείρηση «IRINI»
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της Άγκυρας».
Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.
Απειλές για κυρώσεις
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν σήμερα να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτκού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι.