Εκτός ΜΕΘ, οι αρνητές του κορωνοϊού στην Ελβετία - Πρόταση-σοκ από οικονομολόγους της υγείας

Συγκλονίζει η είδηση των τελευταίων ωρών, ότι στην Ελβετία οι πολίτες καλούνται να φτιάξουν διαθήκη με την οποία θα επιλέγουν το πώς θα πεθάνουν, λόγω της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Η Εταιρεία Εντατικολόγων στην Ελβετία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι ΜΕΘ στη χώρα είναι γεμάτες και  είπε στους πολίτες διαλέξτε μέσω διαθήκης με ποιον τρόπο θέλετε να διαχειριστείτε την έλλειψη μηχανικής υποστήριξης, ενώ επισήμανε πως οι αρνητές του ιού, δεν έχουν ούτως ή άλλως θέση στις ΜΕΘ.

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε στον ΣΚΑΪ ότι η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν σε όλους και όχι μόνο στους ηλικιωμένους και προσέθεσε πως αν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα υπήρχαν ασφαλώς εντάσεις.

Τέλος οι κλίνες ΜΕΘ, σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Ήδη, η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (SGI) ενημέρωσε τους πολίτες ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει, και αφού δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από αυτούς να δηλώσουν αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση βαριάς ασθένειας. «Όλα τα άτομα –ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορωνοϊό– καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωση που προκάλεσε σοκ.

Οι αρνητές της πανδημίας να μην νοσηλεύονται

Ωστόσο, ακόμα πιο δραστικά μέτρα ζήτησε ένας από τους εξέχοντες οικονομολόγους της Υγείας της χώρας, ο Βίλι Όγκιερ, ο οποίος πρότεινε να μην παρέχονται κλίνες ΜΕΘ σε αρνητές του κορωνοϊού. «Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας», τόνισε ο Όγκιερ, τονίζοντας ότι αυτό που προτείνει είναι «οι σκεπτικιστές της πανδημίας να χάνουν το δικαίωμα νοσηλείας σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ αν υπάρξουν “μποτιλιαρίσματα” στο σύστημα» και λέγοντας ότι η πρότασή του δεν παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, ούτε ότι θέτει έλεγχο στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων.

«Μιλάω μόνο για καταστάσεις “μποτιλιαρίσματος”. Αν τα νοσοκομεία φθάσουν στα όριά τους, οι επαγγελματίες της υγείας δεν μπορούν να αποφύγουν να αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν το τελευταίο κρεβάτι. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πιο δίκαιο να μην το πάρει ο αυτοαποκαλούμενος “επαναστάτης του κορωνοϊού”, παρά ο πιο ηλικιωμένος ασθενής στο δωμάτιο», υποστήριξε ο Όγκιερ, ο οποίος είναι σύμβουλος σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπου την Τρίτη καταγράφηκαν 4.560 νέα κρούσματα.