Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προανήγγειλε ο Τραμπ - Το νομικό ζήτημα παράτασης των επιστολικών ψήφων

Σε ετοιμότητα έθεσαν την νομική τους ομάδα οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ μετά την πρωτοφανή παρέμβαση του προέδρου Ντοναλντ Τραμπ  στην διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Το  εκλογικό επιτελείο του Δημοκρατικού υποψηφίου για  την Προεδρία Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την παρέμβαση Τραμπ  “εξοργιστική” , “σκανδαλώδη” και “πρωτοφανή”  τις δηλώσεις του Τραμπ.” Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

Μάικ Πενς: “Βρισκόμαστε στο δρόμο προς τη νίκη”

Υιοθετώντας μετρειοπαθείς τόνους  ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε “βρισκόμαστε στο δρόμο προς τη νίκη”, ενώ τις δηλώσεις Τραμπ έσπευσαν να επικρίνουν ορισμένοι από τους συμμάχους του. Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι, άτυπος σύμβουλος του Προέδρου, έκανε λόγο για “κακή στρατηγική και πολιτική απόφαση”, ενώ ο πρώην γερουσιαστής και σύμμαχος του Τραμπ, Ρικ Σαντόρουμ δήλωσε ” πολύ ενοχλημένος» απ’ όσα άκουσε απ’ το στόμα του. “Ο πρόεδρος είναι επιρρεπής, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο να τα φουσκώνει καθώς αναστατώνεται για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν”, είπε. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που εξέφρασε την γνώμη του ότι έχει νικήσει, όπως είχε κάνει νωρίτερα κι ο Μπάιντεν, αλλά “η χρήση της λέξης “νοθεία”  καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ήταν λάθος” . Ο Σαντόρουμ μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν είναι λάθος το ότι κάποιες εκλογικές περιφέρειες στην Πενσιλβάνια σταμάτησαν την καταμέτρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ανακήρυξε τη νίκη του επί του Τζο Μπάιντεν και προανήγγειλε προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που όπως υποστήριξε “εξελίσσεται  σε απάτη εις βάρος του αμερικανικού λαού”.

Νωρίτερα, μέσω Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» και στη συνέχεια τόνισε: «Έχουμε μεγάλο προβάδισμα, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Ποτέ δεν θα τους αφήσουμε. Οι ψήφοι δεν μπορούν να καταμετρηθούν αφού έχουν κλείσει οι κάλπες».

Το Twitter

Το Twitter πρόσθεσε επισήμανση στην ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου περί προσπάθειας κλοπής στις εκλογές. «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία» ανέφερε η πλατφόρμα στην επισήμανσή της για το μήνυμα του κ. Τραμπ.

“Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε”, δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο και εξήγησε : “Στη Φλόριντα δεν περιμέναμε να νικήσουμε και το κάναμε με διαφορά. Κερδίσαμε την πολιτεία του Οχάιο, νικήσαμε στο Τέξας με διαφορά 700.000 ψήφων και ακόμα δεν το έχουν βάλει στους υπολογισμούς. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και στην Τζόρτζια. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορούν να μας φτάσουν οι αντίπαλοί μας. Έχουμε πολύ ψωμί στην Αριζόνα, μπορεί και να κερδίσουμε. Τώρα μπαίνουν οι ψήφοι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται “περιοχές Τραμπ”. Θα ήταν ωραιό να πάρουμε την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε. Τώρα που το βλέπω οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. Είμαστε μπροστά και κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια με τρομακτική διαφορά” συνέχισε.

“Ρίξτε μια ματιά στις πολιτείες που κερδίσαμε και κοιτάξτε τις διαφορές. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν και οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας πάνε στα δικαστήρια. Η Φλόριντα και το Τέξας ήταν τρομερές νίκες” πρόσθεσε και συμπλήρωσε: “Είναι μια ντροπή. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσαμε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας. Θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο και θα ζητήσουμε να σταματήσει η καταμέτρηση. Δεν θέλουμε να βάζουν νέες ψήφους στις 4 το πρωί”.
“Για όσο με αφορά έχουμε ήδη κερδίσει” κατέληξε ο Τραμπ.

Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Στην ομιλία του, στην οποία ο ίδιος έδωσε τον χαρακτήρα επινίκιου λόγου, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χωρίς να παράσχει αποδείξεις, πως “μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων” προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν. “Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα” των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, είπε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι  στη μάχη για τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, ο Μπάιντεν προηγείται με 238 έναντι 213 του Τραμπ. Ακόμη και χωρίς την Πενσιλβάνια,οι νίκες του Μπάιντεν στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, μαζί με την αναμενόμενη νίκη του σε μια περιφέρεια της Νεμπράσκα, μια πολιτεία οι εκλεκτορικές ψήφοι της οποίας κατανέμονται κατά περιφέρεια, θα τον οδηγήσουν πιθανότατα στον Λευκό Οίκο, εφόσον κρατήσει επίσης τις πολιτείες που ο Τραμπ είχε χάσει το 2016

Ο Μπάιντεν προηγείται επίσης στη Νεβάδα, μια πολιτεία που ο Τραμπ έχασε το 2016, ενώ ο Τραμπ προηγείται στην Τζόρτζια , μια πολιτεία που είχε κερδίσει εύκολα το 2016, όμως οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρούνται.

Καλούμενοι να σχολιάσουν την παρέμβαση Τραμπ νομικοί εξηγούν στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι το Ρεπουμπλικανικό επιτελείο δεν είναι δυνατόν να προσφύγει απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, επικαλούμενο νοθεία  η παρατυπίες στις εκλογές. Ο στενός κύκλος των συμβούλων γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ ακολουθεί εδώ και ημέρεςμια επιθετική στρατηγική απέναντι στο ενδεχόμενο  να απολέσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τις προεδρικές εκλογές . Στο πλαίσιο αυτό ο κ Τραμπ είχε επιχειρήσει να αποτρέψει την καταμέτρηση στην Πενσυλβάνια επιστολικών ψήφων που ταχυδρομήθηκαν μέχρι τη μέρα των εκλογών και οι οποίες θα φθάσουν στις εκλογικές επιτροπές εντός τριών ημερών μετά τις εκλογές. Την τριήμερη παράταση είχε εγκρίνει το ύπατο δικαστήριο στην Πενσυλβάνια, και το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να μπλοκάρει την απόφαση, αν και αρκετοί συντηρητικοί δικαστές άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως ασχοληθούν με το θέμα αυτό μετά τις εκλογές. Ο Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή απόφαση» την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναμειχθεί και είχε προαναγγείλει ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες «θα πάμε εκεί με τους δικηγόρους μας».

Το νομικό ζήτημα

Το νομικό ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η παράταση στην παραλαβή των επιστολικών ψήφων, που διέταξε το ύπατο δικαστήριο στην Πενσυλβάνια βάσει του συντάγματος της Πολιτείας για την προστασία του δικαιώματος ψήφου των εκλογέων, παραβιάζει το Αμερικανικό Σύνταγμα. Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι το Αμερικανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει στα πολιτειακά κοινοβούλια και όχι στα τοπικά δικαστήρια την αρμοδιότητα να αποφασίζουν σχετικά με το πώς θα κατανέμονται οι ψήφοι των εκλεκτόρων, περιλαμβανομένου και του κατά πόσον μπορούν να καταμετρηθούν επιστολικές ψήφοι, που έφθασαν στις εφορευτικές επιτροπές μετά τη μέρα των εκλογών.

Περίπου 20 Πολιτείες επιτρέπουν την καθυστερημένη άφιξη επιστολικών ψήφων, εφόσον ταχυδρομήθηκαν εγκαίρως, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή στην Πενσυλβάνια το αρνήθηκε παρά την τεράστια αύξηση φέτος του αριθμού των επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ανάλογες παρατάσεις στην παραλαβή των ψηφοδελτίων κατέληξαν σε δικαστικές μάχες στη Μινεσότα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Η ατμόσφαιρα της πόλωσης οδήγησε και το Facebook να βάλει σήμανση στα μηνύματα και των δύο υποψηφίων των προεδρικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν. Η εταιρεία Facebook Inc ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε σήμανση στα μηνύματα και των δύο προεδρικών υποψήφιων στις αμερικανικές εκλογές εξηγώντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται. “Μόλις ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε να αναρτά πρόωρες διεκδικήσεις για νίκη, αρχίσαμε να αναρτάμε προειδοποιήσεις στο Facebook και στο Instagram ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον νικητή”, αναφέρει η Facebook Inc σε ανακοίνωσή της.