Κωνσταντινούπολη: Αναβλήθηκε η αυριανή προσευχή στη Μονή της Χώρας - Πώς καλύπτουν τα υπέροχα ψηφιδωτά (Video)
Την αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή προσευχής στη Μονή της Χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) υποστηρίζοντας ότι η απόφαση οφείλεται στην συνέχιση των προετοιμασιών, για την μετατροπή της, σε μουσουλμανικό τέμενος.
Η ιστορική Μονή της Χώρας, που έχει χτιστεί εξ αρχής ως χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη είναι αφιερωμένη Στον Σωτήρα Χριστό, (καλείται και Του Σωτήρος) και διαθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά, εξαιρετικά πραγματικά ψηφιδωτά παγκοσμίως.
Ayasofya Camii’nden sonra müzeden ibadethaneye dönüştürülen Kariye Camii 30 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı Cuma namazıyla ibadete açılacak. Cami’deki mozaikleri kapatacak olan perdeleme sistemi de hazır hale getirildi. pic.twitter.com/l1XamMgDzm
— TGRT Haber (@tgrthabertv) October 29, 2020
Μέχρι πρότινος, όπως είχε συμβεί και με την Αγία Σοφία, η μονή, λειτουργούσε ως μουσείο, αλλά με απόφαση Ερντογάν, τρέπεται ήδη σε τζαμί, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα και ας αναβλήθηκε η πρώτη προσευχή, που είχε προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή, ιερή ημέρα για τους μουσουλμάνους.
Η Παρασκευή που θα επιλεγεί τελικά, για την υλοποίηση μίας ακόμη βλάσφημης από την πλευρά του Ερντογάν, απόφασης, θα είναι και η ημέρα που ο ιερός αυτός χώρος, θα φιλοξενήσει τελετή, 72 ολόκληρα χρόνια, από την τελευταία θρησκευτική λειτουργία στο ιστορικό μνημείο.
Όπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT στην αυριανή πρώτη προσευχή, η οποία αναβλήθηκε, θα έδινε το παρών και ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι εργασίας μετατροπής του χώρου σε μουσουλμανικό τέμενος συνεχίζονται, με τις τουρκικές αρχές να έχουν τοποθετήσει κουρτίνες και ψευδοροφές, για την κάλυψη των αριστουργηματικών αγιογραφιών και ψηφιδωτών του εσωτερικού της μονής.
Η ιστορία της εμβληματικής Μονής της Χώρας
Η Μονή της Χώρας που άρχισε να κατασκευάζεται τον 11ο αιώνα, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.
Από το 1958 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, που ήταν ο εμπνευστής του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, λειτούργησε ως μουσείο, ωστόσο μετά την αναχρονιστική απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, μετατράπηκε και πάλι σε τέμενος, στο πλαίσιο της οπισθοδρομικής και επιθετικής προς τη Δύση και πρωτίστως την Ελλάδα, πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.