Πρόκειται για την πόλη Nunavut στα βόρεια του Καναδά, η οποία υπήρξε από τις πρώτες που, με το ξέσπασμα της πανδημίας εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ταξίδια στο εσωτερικό της επικράτειάς της και έτσι η εν λόγω περιοχή, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως και σήμερα, δεν έχει σημειώσει κανένα κρούσμα κορωνοϊού.
Στην πόλη, όπως μεταδίδει το BBC, απαγορεύτηκε συγκεκριμένα, ήδη από τον μήνα Μάρτιο η είσοδος στους μη κατοίκους της, ενώ όσοι κάτοικοί της «επαναπατρίζονταν» έπρεπε να περάσουν πρώτα δύο εβδομάδες καραντίνας σε ξενοδοχεία, με έξοδα της κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 7 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης έχουν τεθεί σε καραντίνα στα ξενοδοχεία, όχι χωρίς προβλήματα, καθώς πολλοί αποπειράθηκαν να «σπάσουν» την καραντίνα, καταλήγοντας να διαμένουν περισσότερο καιρό έγκλειστοι, ενώ υπήρξαν και διαμαρτυρίες για θέματα όπως η σίτιση.
Ωστόσο, και ενώ στον Καναδά συνολικά σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων καθημερινά, η πόλη Nunavut μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει παραμείνει στο μηδέν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής δημόσιας υγείας του Nunavut, δρ. Michael Patterson, τα δραστικά μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την πιθανή ευπάθεια του πληθυσμού στον Covid-19, καθώς και τις ακραίες αρκτικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι το Nunavut αποτελεί μια εξαιρετικά αραιοκατοικημένη περιοχή, όπου η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων αποτελεί μια de facto προϋπάρχουσα κατάσταση.
Στο Nunavut κατοικούν μόνιμα περίπου 36.000 άνθρωποι, διασκορπισμένοι σε μια έκταση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Λαμβάνοντας υπόψη την θετική πορεία της πόλης ως τώρα, καθώς και τη γενικευμένη δυσκολία των κατοίκων να ταξιδέψουν από περιοχή σε περιοχή λόγω των αποστάσεων, τα μέτρα πλέον έχουν χαλαρώσει.
Υπό προϋποθέσεις πάντως, οι κάτοικοι μπορούν πλέον να ταξιδέψουν από και προς την Nunavut, χωρίς να χρειαστεί να τεθούν κατόπιν σε καραντίνα.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοικοι που χρειάζεται να μεταβούν στη γειτονική πόλη Churchill προκειμένου να επισκεφθούν κάποιον γιατρό.
Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και προσπαθούν να αναπτύξουν πιθανά μέτρα περιορισμού του ιού, σε περίπτωση που αυτός φτάσει τελικά μέχρι την Nunavut, καθώς, όπως επισημαίνει ο δρ. Patterson, «δεν θα μπορέσουμε να τον αποφεύγουμε για πάντα».