Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα: Aνοίγει τμήμα στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου

Σε μια προκλητική κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προέβη για άλλη μια φορά η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, ανοίγει την Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ, έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας, δήλωσε:

«Το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιού (το κλειστό μέρος της Αμμοχώστου) και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα». Επεσήμανε  επίσης ότι ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη από την Πέμπτη.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση, ο Τατάρ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η παραλία, και έγραψε: «Οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Ερντογάν: Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλη σημασία-Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι γνωρίζει τη σημασία της κίνησης αυτής για τους τουρκοκύπριους και προσέθεσε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», ενώ ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για αυτό το λόγο η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές προχωρούν σε «προσεκτική» κίνηση προκειμένου να ισχυριστούν ότι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου δεν συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο παρελθόν έχει δημοσίως εκφράσει τη διαφωνία του για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η κυπριακή κυβέρνηση, ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποτρέψει τις κινήσεις της Άγκυρας. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε χθες τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Ρώσου ομόλογού του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις.