H δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύζυγος του George Clooney, Amal Clooney, παραιτήθηκε ξαφνικά, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, από το ρόλο της ως ειδικής απεσταλμένης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία του Τύπου. Η απόφασή της υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να αντιστρέψει τη συμφωνία που διέπει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Λονδίνο έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, το οποίο καθ’ ομολογία της βρετανικής κυβέρνησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αναιρώντας κάποιες από τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει όταν υπέγραψε τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στη Βουλή των Κοινοτήτων από 340 βουλευτές και οι Ευρωπαίοι έδωσαν διορία στο Λονδίνο μέχρι το τέλος του μήνα για να αποσύρει τις αμφιλεγόμενες διατάξεις, οι οποίες καταργούν τους τελωνειακούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι κανόνες αυτοί είχαν ως στόχο να αποφευχθεί η επαναφορά ενός “φυσικού συνόρου” μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας.
Η επιστολή παραίτησής της
«Ήταν ανάρμοστο, ως ειδική απεσταλμένη, να καλέσω άλλα κράτη να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πράξει», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής της προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας. «Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η προβλεπόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι “συγκεκριμένη και περιορισμένη”, είναι θλιβερό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει την πρόθεσή του να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός πριν από λιγότερο από ένα χρόνο», συνεχίζει ενώ επισημαίνει ότι η τακτική αυτή ενθαρρύνει τα αυταρχικά καθεστώτα να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
Η Amal Clooney είχε διοριστεί ως ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για ελευθερία τύπου το 2019, με αποστολή «να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο».