Η έξοδος από την Πόλη της Νέας Υόρκης σαν φαινόμενο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η ζήτηση για σπίτια σε προάστια της μεγαλούπολης, όπως οι κομητείες του Γουέστσεστερ και του Λονγκ Αϊλαντ, αλλά και στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ, έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε αυτό το φαινόμενο συνέβαλε καθοριστικά η πρακτική της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία μέρα με τη μέρα υιοθετείται όλο και από περισσότερες εταιρείες.
Πολλοί είναι οι αγοραστές που προβληματίζονται έντονα σχετικά με τον υγειονομικό κίνδυνο που καραδοκεί στις στριμωγμένες αστικές γειτονιές της Νέας Υόρκης και επιθυμούν περισσότερο χώρο από αυτόν που μπορεί να προσφέρει η μεγαλούπολη.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 44% στις πωλήσεις κατοικιών σε προαστιακές επαρχίες που περιβάλλουν την πόλη, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε μερικές κομητείες η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε το 100%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν στο Μανχάταν μειώθηκε κατά 56% συγκριτικά με τα περσινά στοιχεία.
Οι αναλυτές και οι μεσίτες κάνουν λόγο για πρωτοφανή τάση στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, παρόμοια με το φαινόμενο της μετακίνησης στα προάστια που έλαβε χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η φυγή του πληθυσμού από τη Νέα Υόρκη ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στον προϋπολογισμό της
Σύμφωνα με τη Μαρία Ντούλις, αντιπρόεδρο στρατηγικής και επιχειρήσεων της Επιτροπής Προϋπολογισμών Πολιτών, δεδομένου ότι τα άτομα που εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη δεν θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος στην πόλη, ενδέχεται να προκληθεί πλήγμα στον προϋπολογισμό της.
Ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο εμφανίζεται παρ’ όλα αυτά αισιόδοξος, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Νεοϋορκέζοι που έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα επιστρέψουν σύντομα. «Αν νομίζετε ότι η Νέα Υόρκη δεν θα ανακάμψει, τότε απλώς δεν γνωρίζετε τη Νέα Υόρκη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.