Διπλό "χαστούκι" από τις ΗΠΑ στην Τουρκία - “Σεβαστείτε την ιστορία της Αγίας Σοφίας" προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διπλό “χαστούκι” έρχεται από τις ΗΠΑ σήμερα με αποδέκτη την Τουρκία, για τις προκλητικές της κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα.

Εν μέσω της κλιμακούμενης προκλητικότητας που επιδεικνύει προς την Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έστειλε νωρίτερα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ενώ επίσης χαιρέτισε την ελληνοϊταλική συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υπογράμμισε ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, όπου έκθεσή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη γειτονική χώρα και τον Πρόεδρο Ερντογάν για τον σεβασμό που πρέπει να έχει η Αγία Σοφία, μνημείο της UNESCO που φέρει ειδικό συμβολισμό.

Πρόκειται για την ετήσια έκθεση του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, στην οποία αναφέρεται και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των ποιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Έκθεση έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν την καθοριστική 2α Ιουλίου, όπου κρίνεται από το ΣτΕ της Τουρκίας, το εάν η Αγία Σοφία θα συνεχίζει να είναι μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί. Υπενθυμίζεται, ότι την 29η Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος έστησε “φιέστα” μπροστά από την Αγιά Σοφιά, ενώ διαβάστηκε και το Κοράνι εντός της, και σε απευθείας μετάδοση σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Η Αγία Σοφία ως σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών

Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «μίλησαν για τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».